Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Verplaatsing van de Enkco uit de Holtense dorpskom is een historisch moment

RIJSSEN – De verplaatsing van de Enkco uit de Holtense dorpskom naar bedrijventerrein Vletgaarsmaten is een historisch moment.

In de laatste vergadering ging de voltallige gemeenteraad akkoord met de verplaatsing voor een bedrag van 4,4 miljoen euro. SGP-raadslid Sander Haase (foto) plaatste nog wel de nodige kanttekeningen bij de operatie.

Vervuiling
Haase zei geen goed gevoel te hebben over de mogelijke bodemvervuiling die de vleesverwerker zou kunne hebben veroorzaakt. "Als daar iets wordt aangetroffen, dan moet de gemeenschap daar voor opdraaien. Er is weliswaar geen sprake van ernstige bodemvervuiling, maar toch is er een risico en wordt dat gedekt met de gereserveerde dekking van 3 ton? Eigenlijk zou dat door de verkopende partij moeten worden betaald."

Aansprakelijk
B en W zegt echter dat Enkco voor mogelijke bodemvervuiling aansprakelijk gesteld kan worden. Haase zegt dat vooralsnog te geloven. "De verplaatsing van Enkco maakt Holten mooier en we zijn blij dat het nu zo ver gekomen is."

Toezegging
Ook CU-fractieleider Jan Berkhoff vindt dat normaal gesproken de vervuiler betaalt. "De toezegging van de burgemeester is voor ons voldoende. De verplaatsing van Enkco kost veel geld, maar het is op vele punten gunstig voor Holten." Berkhoff wil graag dat de bevolking van Holten vooraf bij de invulling van het grote vrijkomende terrein betrokken wordt. "Schrijf desnoods een prijsvraag uit."

Blij
Arie Nijkamp (CDA) is ook blij met dit de verplaatsing. "Er liggen heel veel kansen. We verkopen straks ruim 2 hectare grond. De plussen wegen zeker op tegen de risico's die er nog altijd zijn." VVD Lokaal-fractieleider Frans Noordam ziet met belangstelling daar straks mooie bebouwing verrijzen"

Zorgpunt
Burgemeester Arco Hofland zegt dat de mogelijke vervuiling nog wel een zorgpunt blijft. "We hebben alles op alles gezet om zo veel mogelijk gegevens boven water te krijgen. Maar we zullen het melden als we wat tegenkomen.