Afbeelding
Foto:

Historie Wilhelmina Rijssen vanaf 2000 tot nu

RIJSSEN- In deze eindaflevering over de Historie van de muziekvereniging Wilhelmina Rijssen verhaal ik u over de verschillende ensembles binnen de vereniging. Er zijn naast de commissies namelijk een B-orkest, het C-orkest en AMV opleidingsorkest.De verschillende ensembles en orkesten zullen hier aan bod komen.

Om een vereniging goed draaiende te houden, zijn commissies erg belangrijk. Een bestuur kan natuurlijk niet alles tegelijk regelen. Zo heeft Wilhelmina onder meer een muziekcommissie voor de repertoire programmering, een concertcommissie voor het organiseren van de concerten en een actiecomité voor het regelen van de acties. Voorbeelden van deze acties zijn onder meer de jaarlijkse pepermuntactie, de oliebollenactie en de Bingo's van de vereniging. De opbrengst van deze laatstgenoemde actie is bedoeld voor de aanschaf van instrumenten. Ook is er een 'repro-groep', zij zorgen onder meer voor de Nieuwsbrieven voor de leden, de jaarlijkse nieuwsbrieven voor de donateurs van Wilhelmina alsmede de liturgie voor de Kerstzangdienst. Ook zijn er vrijwilligers voor het klaarzetten van de stoelen voor de ruim 60 muzikanten en percussisten. Maar de belangrijkste groep is natuurlijk het bestuur, zij zetten de lijnen uit voor het beleid van de vereniging en onderhouden de contacten met de externe instanties.

Ensembles en andere orkesten
Naast het reeds genoemde harmonieorkest onder leiding van dirigent Wout Ligterink, heeft Wilhelmina ook enkele ensembles en orkesten die zeer actief zijn. Het koperensemble is echt bekend, dit onder meer door de muzikale medewerking aan de jaarlijkse Dodenherdenking aan de Lentfersweg. Tijdens deze plechtigheid zijn de klanken te horen van trompetten, waldhoorn, trombone en bastuba. Het koperensemble speelt meestal koralen en speelt soms samen met het aanwezige zangkoor, zoals onder andere het Noordermannenkoor. Ook spelen zij wel eens in een verzorgingshuis in Rijssen. Hier is ook het saxofoonkwartet regelmatig te horen. Het ensemble dat het meest bekend is in Rijssen is de kapel De Kamgoarn Klösse.

Kamgoarn Klösse
Dweilorkest De Kamgoarn Klösse is een veelgevraagde groep enthousiaste muzikanten. Als onderdeel van muziekvereniging Wilhelmina Rijssen treedt de blaaskapel op bij feesten, evenementen en andere gelegenheden waar gezelligheid belangrijk is. Door de vrolijke en bekende muzieknummers, het opzwepende slagwerk, improvisaties en interactie met het publiek werkt het dweilorkest aanstekelijk en sfeerversterkend. Ze spelen een breed repertoire variërend van 'Goud van Oud' tot moderne kapelmuziek en de laatste bekende hits. Zo reikt het programma van 'Festival der Liebe' tot 'Why tell me Why', van 'Hela Hola' tot BZN en van Vader Abraham tot Abba, voor elk wat wils! De bezetting bestaat uit trompetten, trombones, bariton, saxofoons, slagwerk en een sousafoon. De laatste jaren heeft het dweilorkest veelzijdige optredens verzorgd. Een kleine greep uit de optredens: verjaardagen en bruiloften, jubilea, Koningsdag, Wielerrondes van onder andere Drenthe, Overijssel en Almelo, bedrijfsfeesten, buurtfeesten en de Habito beurs. De laatste jaren heeft De Kamgoarn Klösse meerdere publieksprijzen in de wacht gesleept op het Ommer kapellenfestival. Men ontving de prijzen met name door de interactie met het publiek en het enthousiasme van de muzikanten. Dweilorkest De Kamgoarn Klösse, onderdeel van muziekvereniging Wilhelmina, ontleent zijn naam en oorsprong in de rijke textielhistorie van Rijssen. Het huidige clubgebouw staat op het terrein waar vroeger de kamgarenspinnerij van Rijssen stond. De kapel is uitgegroeid van een boerenkapel tot een allround dweilorkest. De kleding is gesponsord door Profimex Bedrijfs- en Promotionele kleding en discotheek Lucky Rijssen.

Orkesten
Behalve het grote orkest, onder leiding van Wout Ligterink en heeft ruim 60 leden. Wilhelmina heeft echter nog meer orkesten namelijk: het B-orkest (sinds kort genaamd 'WAT-orkest ' wat staat voor Wilhelmina Aanstormend Talent), het C-orkest, (leerlingenorkest) en de AMV-opleiding. Het B-orkest onder leiding van Wout Ligterink neemt regelmatig deel aan jeugdfestivals en doet dit metgroot succes! Het C-orkest timmert ook aan de weg en verzorgt meestal optredens in Rijssense verzorgingshuizen, het Parkgebouw en natuurlijk in het eigen Morshoes. De kinderen van de AMV-opleiding mogen hun kunsten laten horen tijdens de voorspeelavonden in het Morshoes en/of de van Damzaal in het Parkgebouw. De opleidingen bij Wilhelmina zijn in handen van gecertificeerde docenten.

Dick Tukkers