Afbeelding
Foto:

Gemeenten zien kansen in gereguleerde wietteelt

TWENTE - De afgelopen tijd is er weer een groeiende discussie over gereguleerde wietteelt. Een mogelijke proef om gemeenten zelf wiet te laten telen wekt ook in Twente de nodige interesse. D66 Almelo organiseerde donderdag een heuse Wiettop om over dit thema te praten.

Het huidige gedoogbeleid van wiet is gericht op gebruik, maar niet op teelt. Iedereen van 18 jaar en ouder kan een koffieshop inlopen om een joint te kopen of een zakje wiet, maar de productie van deze wiet is per definitie illegaal. Deze 'magische wiet' is afkomstig van illegale wiettelers die vaak op grotere schaal planten kweken. Maar wel met de nodige risico's van dien; veel kwekerijen maken bijvoorbeeld gebruik van illegaal afgetapte stroom. Door het illegale karakter werkt dit ook criminaliteit in de hand. Door gemeenten hier een rol in te geven zou wietteelt door criminele organisaties af moeten nemen - althans, dat is de theorie.

Wiettop
D66 Almelo organiseerde donderdag een Wiettop, met onder meer D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp en diverse experts uit het werkveld. Onder hen een coffeeshophouder, stichting Suver Nuver die zich inzet voor medicinaal cannabisgebruik en vertegenwoordigers van regionale partijen. In het huidige regeerakkoord staat dat het kabinet in zes tot tien gemeenten wil experimenteren met regulering van wietteelt. D66 is voorstander van deze proeven; de top had als doel om kennis en ideeën uit te wisselen. Minister Bruins van Medische Zorg en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben onlangs een commissie opgezet voor uitvoering van dit wietexperiment. Hoe dit vorm zal krijgen is nu nog onduidelijk, maar er is zeker interesse bij gemeenten.

Meer interesse
In oktober vorig jaar kwam de Losserse D66-fractie al met de wens om deel te nemen aan de proef. Wietteelt op het platteland en specifiek in onze grensregio is een groeiend probleem, aldus fractievoorzitter Jaimi van Essen destijds. Legale wietteelt zou kunnen zorgen voor een afname van inkomsten bij criminele organisaties, hoewel deze ook nu al een breder werkveld hebben dan alleen coffeeshops. Zo is wiet ook een geliefd exportproduct richting Duitsland. Daarnaast zal er naar verwachting ook bij eindgebruikers die niet naar een coffeeshop kunnen of willen toch nog vraag blijven voor wiet met illegale teelt als gevolg.