Afbeelding
Foto: Natuurfotograaf Arjan Baan

Hulp voor ijsvogels
bij de Regge

RIJSSEN- In de zeer koude dagen van eind februari was het voor de ijsvogeltjes in de omgeving van de Regge in Rijssen een strijd om leven en dood. Het vroor dat het kraakte en de harde, soms stormachtige, wind uit het oosten deed het viswater in de Regge en het haventje bij de pelmolen al snel dichtvriezen.

U denkt misschien "een ijsvogel moet daar toch geen last van hebben? Ze heten niet voor niets ijsvogel." Het tegenovergestelde is waar. Hebben deze prachtige kleurrijke vogeltjes geen open stuk water meer om te kunnen duiken naar de visjes, dan zijn ze binnen een dag dood door voedselgebrek. Een ijsvogel heeft per dag minimaal dertig visjes nodig om een winterdag te kunnen overleven.

Hulp voor de vogels
Op maandag 26 februari was er nog een redelijk groot wak in de ijsvloer van het haventje bij de pelmolen. Maar de dagen daarop volgend werd het wak steeds kleiner en kregen de vogels het steeds moeilijker. Op maandag werden een mannetje, vrouwtje en een jong vrouwtje waargenomen tijdens het duiken naar voedsel, maar op dinsdag werd het mannetje en op woensdag het jonge vrouwtje niet meer gezien. Te klein viswater voor drie vogels of zijn de twee helaas al overleden? Ook voor het vrouwtje werd het steeds moeilijker om te duiken in het kleine wak, maar door ingrijpen van natuurliefhebbers en natuurfotografen werd het wak groter gemaakt en dagelijks open gehouden. Ook werden er extra visjes gevoerd aan het vogeltje dat de uitputting nabij was. Dat er mooie foto's van het vogeltje konden worden gemaakt, was een mooie bijkomstigheid voor de fotografen. Veel foto's zijn te zien op de Facebookgroep natuur Rijssen-Holten en omstreken.

Weer fris en fruitig
Vanaf vrijdag was goed te zien aan het vogeltje dat de winter niet lang meer moest aanhouden, want de fut was er behoorlijk uit. Tijdens het duiken was het vaker mis dan raak met de vangst. Maar de visjes die op het ijs werden gegooid hielden haar op de been. Gelukkig viel op tijd de dooi in en was het vanaf maandag van de nieuwe week goed te zien dat ze weer fris en fruitig op haar pootjes stond. Ze bleef nog een paar uurtjes in de buurt van het wak, maar maandagmiddag vloog ze er weer lustig op los. Scherend als een blauwe schim over de weilanden en de Regge.

Tekst: Dick Tukkers
Fotografie: natuurfotograaf Arjan Baan