Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Slachtoffers Woeste Hoeve herdacht

RIJSSEN - Vanuit Rijssen werd opnieuw deelgenomen aan de dodenherdenking bij de Woeste Hoeve.

Burgemeester Arco Hofland, afgevaardigden van het Comité Herdenkingen Rijssen en Roelf Wolterink van de Rijssense Bond Oud-strijders namen donderdag 8 maart deel aan de herdenking bij het monument bij de Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemseweg in Beekbergen.

Kleinzoon
De krans van de gemeente Rijssen-Holten werd, net als vorig jaar, onder zeer natte weersomstandigheden gelegd door burgemeester Hofland samen met Jan Zandvoort en zijn vrouw. Zandvoort is een kleinzoon van fotograaf Jan Zandvoort die 8 maart 1945 bij Woeste Hoeve werd vermoord.

Vergelding
Bij de Woeste Hoeve werden in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

Rijssenaren
De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve.

Herdenken
In restaurant de Woeste Hoeve werd het woord gevoerd door Arjan Nales, kleinzoon van een van de slachtoffers. "Blijf herdenken," zo riep hij zijn gehoor op, "want dat werkt preventief."

De deelnemers aan de herdenking verzamelden zich in restaurant de Woeste Hoeve rond 11.30 uur. Van daaruit vertrok de stoet naar het monument, waar om 12.30 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvond. Het leggen van de kransen en bloemstukken werd stijlvol omlijst door muziek van de Regionale Politiekapel Noord-Oost-Gelderland. Leerlingen van basisschool De Touwladder assisteerden bij het leggen van bloemstukken en kransen. De Touwladder is al sinds 1987 betrokken bij de herdenking op 8 maart.