Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Onderzoek wijst uit dat de stad Rijssen toch bij de Hanzesteden hoorde

RIJSSEN – Onderzoek heeft uitgewezen dat de stad Rijssen in vroeger eeuwen behoorde bij het verbond van Hanzesteden.

"Ik kan u dan ook verklappen dat een dezer dagen een aanvraag de deur uit zal gaan om ons aan te sluiten bij de Hanzedagen die periodiek worden gehouden." Dat zei burgemeester Arco Hofland donderdagavond in 'n Koffiehook van het brandweermuseum op landgoed de Oosterhof.

Nieuw
Hofland verwelkomde daar enkele tientallen nieuwe inwoners van Rijssen. Zij hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de gemeente en de Rijssense Musea om de nieuwe burgers kennis te laten maken met hun nieuwe woonplaats.

Stadsrechten
Hofland legde uit dat het dit jaar 775 jaar geleden is dat Rijssen stadsrechten heeft gekregen en dat het een mooie samenloop van omstandigheden is dat boven water is gekomen dat de Reggestad toch bij het Hanzeverbond heeft gehoord.

Bakker
Overigens stond voor regionale historici al veel langer als een paal boven water dat Rijssen ooit een Hanzestad was, maar dat bleef altijd zonder werkelijke consequenties. De laatste jaren was het vooral voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea die er bij de gemeente op aandrong om definitief duidelijkheid te verschaffen over de vermeende Hanzestatus van Rijssen.

Jubileum
Vooral het jubileumjaar leek hem een goed moment om duidelijkheid op dit punt te verschaffen. "De vraag of Rijssen een Hanzestad was of niet is jarenlang boven de markt blijven hangen," aldus Bakker. "We wilden af van die onzekerheid. Mocht het inderdaad niet zo zijn, dan hadden we boek ook definitief kunnen sluiten, maar dat blijkt nu toch gunstig uit te pakken en dat is mooi," aldus Bakker.

Uitslag
De uitslag van het historisch onderzoek is nog niet officieel naar buiten gebracht, maar dit zal een dezer dagen gebeuren. Dan zal ook verder duidelijk gemaakt worden welke consequenties een en ander heeft voor Rijssen.

De nieuwe inwoners kregen een gratis jaarabonnement aangeboden voor de Rijssense Musea en het historisch kwartaalblad Havezate Kroniek.