Afbeelding
Foto:

Groot onderhoud orgel Westerkerk

RIJSSEN- Het orgel van de Hersteld Hervormde Westerkerk aan de Haarstraat in Rijssen ondergaat een grote onderhoudsbeurt bij orgelbouwer Slooff in Gouderak.

Het orgel is volledig gemonteerd en afgevoerd naar de werkplaats van de firma Slooff, waar de meeste werkzaamheden zullen plaats vinden. Het oorspronkelijke orgel, dat is gebouwd door de firma Spanjaard in Almaar, is in het jaar 1964 omgebouwd door de firma Koppejan & Zoon te Ederveen.

Groot onderhoud
Het groot onderhoud omvat onder andere de volgende werkzaamheden: reconstructie van de zwelkast en de superlade en vervanging van het pneumatische tractuur. Ook zal er een uitbreiding plaatsvinden met een bourdon 16' en het Ped met een gedekt 8' en een uitbreiding met een sub- en een superkoppel. Daarnaast zal er een grootschalige aanpak plaats vinden van het pijpwerk en een verplaatsing van de speeltafel naar de kerkruimte.

Adviseur bij deze werkzaamheden is de heer Stef Tuinstra, lid van het college van Orgeladviseurs en organist van de Nieuwe Kerk in Groningen en van de Jacobuskerk in Zeerijp. Volgens de huidige planning zullen de werkzaamheden voor de zomervakantie zijn afgerond.

Dick Tukkers