Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Met GB is te overleggen over de zondag

RIJSSEN – De zondagsopenstelling van winkels was zaterdagmiddag weer hét hete hangijzer van de gemeenteraadscampagne.

Dat bleek tijdens het laatste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen in het Pop Up Raadscafé op het Schild. Gespreksleiders Jelle Boesveld van TC Tubantia en Arjan te Lintelo legden de kandidaten het vuur na aan de schenen naar aanleiding van stellingen.

In een overigens uitstekende sfeer probeerden de lijsttrekkers hun standpunten zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Daarbij ging het aanvankelijk vooral om de vraag of de winkels in Rijssen-Holten op zondag open mogen zijn of niet.

SGP en CU laten er geen twijfel over bestaan dat het goed is voor iedereen dat er minstens één dag in de week niet gewerkt hoeft te worden. Van hen blijven de winkels in Rijssen én Holten op zondag dicht. VVD-lijsttrekker Frans Noordam toonde zich voorstander van open winkels op zondag, in elk geval in Holten. PvdA-lijsttrekker Rob Meijerink vond dat dit ook in Rijssen zou moeten kunnen als ondernemers dat willen. "Dat zijn zaken die we niet van bovenaf moeten opleggen," aldus Meijerink.

SGP-lijsttrekker André Scheppink en Jan Berkhoff (CU) wilden vooral graag dat het CDA op het punt van de zondag klare wijn zou schenken. Lijsttrekker Roland Cornelissen zei dat over de zondagsopenstelling uitgebreid met zijn CDA-achterban was gesproken. "Als er een breed draagvlak is voor openstelling, dan willen wij daarvoor de ruimte geven. In elk geval in Holten na 13.00 uur 's middags." In Rijssen wilde Cornelissen de winkels vooralsnog helemaal dicht laten op zondag.

Lijsttrekker Jan Aanstoot van Gemeentebelang (GB) zei dat voor zijn partij open winkels op zondag "een stevig punt" is. Gespreksleider Boesveld wilde weten of het bij mogelijke deelname aan de collegeonderhandelingen ook een breekpunt zou zijn. Waarop Aanstoot herhaalde dat het voor hem "een stevig punt" blijft, waarmee met GB dus meer te overleggen is dan met de VVD. GB nam de afgelopen 14 jaar deel aan B en W. De partij is geen tegenstander van winkelsluiting op zondag, maar ging daarmee akkoord ter wille van SGP, CU en CDA.