Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Wierden wil graag een Museum voor Beeldende Kunst

WIERDEN – Een initiatiefgroep in Wierden is keihard aan het werk om een museum voor hedendaagse beeldende kunst te realiseren in Wierden.

Onder de initiatiefnemers is architect-galeriehouder Johannes Dollen, beeldend kunstenaar Jan Aanstoot en oud-cultuurwethouder Theo de Putter. Sinds de grote Fedor van Kregtenmanifestatie ruim tien jaar geleden, dromen zij al van een eigen museum voor Wierden. Zij willen er schilderijen exposeren van Wierdense kunstschilders uit verleden en heden: Fedor van Kregten, Jan Gierveld, Jan Aanstoot en Willem Buitenweg.

Hemmelgaard
Volgens de initiatiefnemers is de tijd nu rijp voor een nieuw Wierdens museum, omdat er zeer binnenkort een beeldbepalend gebouw vrijkomt: de oude openbare school Hemmelgaard aan de Schoolstraat.

Een deel van de schilderkunstige nalatenschap van de Wierdense kunstenaar Fedor van Kregten is permanent geëxposeerd in het Rijssens Museum. Maar het Rijssens Museum kampt met een enorm ruimtegebrek en kan Van Kregten niet de plaats geven die hij verdient. "De Van Kregtens hangen bij ons in de gang voor de wisselzaal en daar kun je niet eens voldoende afstand nemen om deze prachtige schilderijen goed te bekijken," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

De initiatiefnemers vinden een museum voor beeldende kunst in Wierden van groot maatschappelijk belang. "We zijn trots op Wierden en we zijn ons bewust van onze historie. "Historische Kring Wederden draagt zorg voor de geschiedenis, maar wij willen dat ook graag doen op het gebied van de beeldende kunst. Daar horen kunstenaars van naam bij zoals Fedor van Kregten, Jan Gierveld, Willem Buitenweg en Jan Aanstoot."