Fotorijssen.nl
Fotorijssen.nl Foto: Fotorijssen.nl

Veiligheid belangrijk
voor groter evenement

TWENTE - Veiligheid is een steeds belangrijker aspect voor veel grotere evenementen. Met de zomer al weer rap in aantocht zullen ook veel Twentenaren weer op pad gaan naar uiteenlopende muziekfestivals, zomerfeesten en andere grotere activiteiten. Deze zijn niet zonder enige risico's, zo waarschuwt ook de Veiligheidsregio Twente.

Veiligheid is voor veel gemeenten en organisatoren van activiteiten een steeds belangrijker aspect in de totale organisatorische afwegingen. Dit is mede ingegeven door grotere incidenten uit het verleden; lessen die niet zelden geschreven werden in bloed. Zo kennen we het monstertruckdrama in Haaksbergen in 2014 waarbij drie doden vielen en 29 mensen gewond raakten. Maar ook de Love Parade in Duitsland in 2010, waarbij 21 doden vielen toen paniek uitbrak op het muziekfestival. Hoewel overheden en organisatoren zelf veel doen om concrete risico's uit te sluiten is het natuurlijk ondenkbaar dat ieder evenement, altijd, honderd procent veilig is. De Veiligheidsregio Twente adviseert bezoekers van een groter evenement daarom om ook zelf na te denken over veiligheidsaspecten. Hiervoor is ook een apart deel van de website www.vrtwente.nl opgezet met tips.

Paniek
De grootste oorzaak van doden tijdens een incident is vaak de mensenmassa zelf. Zeker wanneer duizenden mensen tegelijk bij elkaar zijn, kan de chaos al snel zorgen voor paniek. Het is daarom verstandig om enkele zaken in gedachte te houden. Is het een activiteit binnen? Zorg dan dat u bij binnenkomst weet waar de nooduitgangen zich precies bevinden. Zo weet u welke kant u op moet bij een incident. Ook is het belangrijk om rustig te blijven en aanwijzingen van hulpdiensten op te volgen, niet naar de plek van het incident te gaan en ook niet tegen de mensenstroom in proberen te gaan. Ook is het belangrijk om kinderen op te tillen en mensen die slecht ter been zijn te helpen. Bij paniek kunnen zij overlopen worden, met letsel als gevolg.

Weer
Statistisch is het weer het grootste risico waar u mee te maken zou kunnen krijgen bij een buitenactiviteit. Bijvoorbeeld onweer of stevige regenval bij een muziekfestival. Het is in zo'n geval belangrijk om te schuilen op een veilige plek, zoals een gebouw, tent of auto. Kijk ook op: www.vrtwente.nl voor deze en andere tips.