Afbeelding
Foto: Suzanne Van Gaale

Overijssel investeert in elektrische laadpalen

TWENTE - Elektrisch rijden neemt momenteel een grote vlucht in onze regio. Steeds meer Twentenaren kiezen bewust voor een elektrische auto. Dankzij de doorontwikkeling van de techniek zijn volledig elektrische voertuigen een goede keuze voor veel automobilisten. Ook de verdere investeringen aan infrastructuur dragen hieraan bij.

De Provincie Overijssel hecht een zeer grote waarde aan elektrisch rijden. Niet verrassend, want dit heeft diverse grote voordelen, ook voor de steden zelf. Elektrisch rijden zorgt namelijk voor een kleinere belasting van het milieu. Doordat een elektrische auto ook geen uitstoot heeft, is dit tevens zeer gunstig voor de luchtkwaliteit in veel steden. De Provincie Overijssel wil elektrisch rijden de komende jaren verder stimuleren met de aanleg van nog meer infrastructuur.

Aanbesteding
Momenteel loopt een Europese aanbesteding voor aanschaf en plaatsing van maar liefst 2.500 nieuwe laadpalen voor elektrische auto's in Overijssel en Gelderland. De Provincie Overijssel en Gelderland schreven vorig jaar een aanbesteding uit waarop vier offertes binnenkwamen. Gedeputeerde Annemieke Traag van Energie en Bert Boerman van Mobiliteit zijn blij met de ingediende offertes. Overijssel kan hiermee een belangrijke volgende stap zetten om de schadelijke uitstoot terug te dringen. Naar verwachting kan de Provincie Overijssel in mei bekendmaken wie deze laadpalen mag gaan plaatsen. Rond de zomer kunnen dan de eerste palen geplaatst worden. De Provincie Overijssel ondersteunt gemeenten met de aanleg van deze laadpalen en neemt hen zo werk uit handen. De nieuwe laadpalen worden straks geplaatst in de openbare ruimte in de brede regio. Iedereen met een elektrische auto kan er dan gebruik van maken. Er komt dan ook een proef met flexibel laden, waarbij laden in de avonduren langzamer gaat en op rustige momenten juist sneller.

Duurzaam mobiel
De toekomstige groei van elektrisch rijden biedt ook mooie kansen voor duurzame energie en duurzame mobiliteit. Zo zijn er al een groeiend aantal projecten voor duurzame energie in Twente, waarbij bijvoorbeeld zonnestroom gebruikt zou kunnen worden om auto's op te laden. Ook een elektrische deelauto op duurzaam opgewekte stroom zou een mooie insteek zijn voor nieuwe mobiliteit.