Dien op tijd aanvraag in voor een lintje

TWENTE - Kent u een zeer verdienstelijke inwoner die zich altijd inzet voor de samenleving? En wilt u deze graag eren met een Koninklijke Onderscheiding? Dan bent u voor dit jaar helaas al te laat.... maar voor volgend jaar kunt u hen wél nomineren.

Ieder jaar worden ter gelegenheid van Koningsdag vele Nederlanders geëerd met een Koninklijke Onderscheiding, in de volksmond simpeler bekend als een lintje. Zo waren er afgelopen jaar 2.781 gedecoreerden, waarvan 202 inwoners van Overijssel. Het nomineren voor een lintje is echter niet een gemakkelijk, laat staan snel proces. Er moet een uitgebreide procedure doorlopen worden voor een verdienstelijke inwoner een onderscheiding toegekend krijgt. Dit begint bij u als inwoners; om iemand te nomineren is het belangrijk dat uw onderbouwde nominatie voor 1 juli binnen is bij de gemeente waar deze persoon woont. De gemeente bekijkt dan of de betreffende persoon in principe in aanmerking komt. Vervolgens zal de burgemeester een advies geven aan de Commissaris van de Koning, deze geeft weer advies aan het Kapittel voor de Civiele Orden, vervolgens volgt een voordracht door de minister en helemaal aan het einde: de ondertekening van een Koninklijk Besluit door de Koning.

Voorwaarden
Deze uitgebreide procedure moet vaststellen of een ontvanger voldoet aan de voorwaarden voor een lintje. Zo wordt gekeken naar het onbesproken gedrag van de kandidaat (hij of zij mag geen strafblad hebben), de aard van de maatschappelijke inzet en uiteindelijk ook welke graad van onderscheiding het meest passend is. Burgemeesters vragen zo nodig ook allerhande informatie op om tot een goede voorselectie te komen.