Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Cello van de Maestro in de Rijssense Musea

RIJSSEN – Anne Knappstein (uiterst rechts achterin), celliste bij het Orkest van Oosten, geeft donderdagavond 5 april een workshop in 'n Koffiehook van het brandweermuseum.

Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur. Toegang is gratis. Wel wordt een kleine vergoeding gevraagd voor twee keer koffie/thee met iets erbij. De ruimte is beperkt, daarom is opgeven verplicht. Dat kan per mail: info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Knappstein of telefonisch 0548 514 261.

Knappstein vertelt over haar cello en de plaats in het Orkest van het Oosten. Aan de hand van fragmenten uit composities van Brahms laat ze ook hóren wat er allemaal mogelijk is met een cello. Het instrument kan van dichtbij bekeken worden, wat vooral voor kinderen erg leuk is.

Vragen
Er kunnen ook vragen gesteld worden aan de celliste. De afstand tussen musicus en publiek is minimaal in 'n Koffiehook. En dat is juist wat Anne Knappstein graag wil. "De afstand verkleinen tussen orkest en publiek én de Rijssense samenleving betrekken bij klassieke muziek. Dat zijn mijn grote doelen. In een concertzaal is die afstand er nu eenmaal, maar in de koffieruimte van het Rijssens Museum is die er donderdagavond niet."

Maestro
De workshop in de Rijssense Musea is een aanloop tot het grote Maestro-project in het Parkgebouw waarbij het Orkest van het Oosten zaterdagavond 7 april vanaf 20.00 uur wordt gedirigeerd door 6 amateur-dirigenten uit Rijssen. Dat gebeurt onder het motto: "Je hoeft geen bekende Nederlander te zijn om het Orkest van het Oosten te dirigeren!" Knappstein heeft er het project 'Met uw Orkest' van gemaakt.

Dirigeren
Het programma lijkt op Maestro, maar heeft geen wedstrijdelement. "Het gaat om de onvergetelijke ervaring voor iedereen. De 6 aspirant-dirigenten hebben les gehad van dirigent Rolf Verbeek. Ze dirigeren onder andere de Vijfde Symfonie van Beethoven en van Mozart de 40ste Symfonie en de Moldau. Verbeek dirigeert zelf Mars 99 van Prokofiev en de Siegfried Idyll en het hoboconcert van Mozart.