Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Rijssen-Holten heeft een Erfgoed Adviesraad

RIJSSEN – Het heeft even geduurd, maar de gemeente Rijssen-Holten heeft dan toch een volwaardige Erfgoed Adviesraad gekregen.

Het is een adviesorgaan dat zich gaat bekommeren om alles wat met historisch erfgoed in de gemeente te maken heeft. De nieuwe adviesraad kan advies uitbrengen over erfgoedkwesties op verzoek van burgemeester en wethouders. Maar de leden kunnen ook ongevraagd advies uitbrengen over zaken die ze zelf van belang vinden. Kortom, een adviesraad met een brede opdracht.

Ernst
Dat het de gemeente ernst is met de Erfgoed Adviesraad blijkt wel uit de personen die uiteindelijk in de adviesraad zijn terechtgekomen. Na een zorgvuldige en doelgerichte selectieprocedure zijn de volgende personen benoemd (van links naar rechts): Ewoud van Arkel (Holten), Lisa Spekhorst (Rijssen), Bert Groenewoudt (Holten), Wim Nijkamp (Rijssen), Johan Brinkers (Holten), Han Kleinjan (Rijssen) en Henk Slagman (Rijssen). Niet de eerste de beste namen.

Verbindingen
Hoewel de leden er op eigen titel zitten, is toch gezocht naar verbindingen met de achterliggende maatschappelijke velden. Van Arkel bijvoorbeeld was actief in de wereld van de grote uitgevers en heeft relaties met de Stichting Twentse Erven die het aanzien van het agrarisch landschap bewaart. Wim Nijkamp is bestuurslid van de Rijssense Musea en Henk Slagman was jarenlang werkzaam bij de gemeente waar hij zich ook bezighield met de openbare ruimte.

Historisch
De splinternieuwe Erfgoed Adviesraad moet een einde maken aan de veelgehoorde klacht in Rijssen dat er te lange jaren met te grote snelheid te veel karakteristieke gebouwen en situaties zijn verdwenen. De installatie van de nieuwe erfgoedraad komt op een zeer gunstig moment. De gemeente is volop bezig invulling en uitvoering te geven aan de nieuwe structuurvisie voor de binnenstad. Daarbij is het de bedoeling dat de historische sfeer weer terugkeert in het oude winkelhart van Rijssen.

Opgetogen
Op het Rijssens Museum wordt opgetogen gereageerd op de installatie van de nieuwe Erfgoed Adviesraad. "Ook al is er veel moois verdwenen, het is nooit te laat om werk te maken van het verleden," zegt Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea. "Geschiedenis begint bij gisteren. Als je vandaag een waardevol pand of een straatbeeld zeker stelt, dan heb je er direct alweer een stuk historie bij."

Contrast
Als voorbeeld van zo'n stuk historisch straatbeeld noemt hij het pand waarin drukkerij Contrast zat aan de Walstraat en dat thans de woonstudio is van binnenhuisarchitect Willem Pluimers. "Ooit zou de Walstraat bij het winkelgebied gaan horen, maar dat is door veranderende omstandigheden niet gebeurd. Daardoor is dat merkwaardige plaatje ontstaan en dat moeten we nu goed bewaren," aldus Dannenberg die hoge verwachtingen heeft van de nieuwe adviesraad.