Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Expositie nummer 101 bij galerie Tolg'Art in Wierden

WIERDEN – Zaterdag 31 maart is 's middags om 14.00 uur de opening van de 101-ste expositie bij Galerie Tolg'Art in Wierden.

Jannie en Johannes Dollen zijn door hun dynamisch leven de tel wat uit het oog verloren. Zonder er erg in te hebben was de honderdste expositie al geweest. De nu komende Lente-expositie is dus nummer 101.

Snelheid
Joke Plomp (1952) uit Hoogeveen groeide op in Drenthe en streek neer het Hanzestadje Hasselt. Van jongs af aan schilderde en tekende ze veel. Ze studeerde psychologie in Utrecht, maar de kunst bleek onweerstaanbaar. Er volgden jaren van schilderen, studeren op compositie en techniek. Ze werd lid van de kunstenaarsverenigingen St. Lucas in Amsterdam en Het Palet in Zwolle. Plomp werkt graag met aquarel, oliepastel en pastel.

Huisschilder
Leo van der Vlist (1965) uit Bodegraven is geboren bij de schilderswerkplaats in de buurtschap De Molenbrug. Vader en grootvader waren huisschilders. Leo volgde hun voorbeeld. Toch ging het allengs de artistieke kant op. Verfpot, kwast en ladder werden ingeruild voor palet, penseel en ezel. Autodidact Van der Vlist verging het net als de meesters van het Hollands Impressionisme: graag buiten werken om de atmosfeer en het landschapslicht in één keer in olieverf te vangen. Zijn herkenbare ontwerpen en manier van verf opbrengen stralen rust en warmte uit.

Potten
Leo Broos (1942) komt uit Den Haag. In 1976 volgde hij een cursus pottenbakken bij een Creatief Centrum in Almelo. Hij nam les bij keramisten en draailessen bij Joop Crompvoets, Don Davis en Victor Greeneway. Bij Irene Andrea leerde hij glazuurtechnieken en bij Etienne de Wulff polijst- en primitieve stoktechnieken. Leo doet sindsdien alle mogelijke dingen op de draaischijf. Zijn keramisch werk is eenvoudig van vorm, maar boeit door strakke én grillige versiering. Zijn terra sigillatatechniek veroorzaakt een aparte huidglans en juist dat bijzondere effect wil hij bereiken. Tijdloze vormen ontstaan door rookgevormde decoraties.

De 101-ste Lente-expositie is te zien tot en met 5 mei bij Galerie Tolg'Art aan de Tolgaarde 6-8 in Wierden. Zaterdagmiddag 31 maart is de opening om 14.00 uur. De kunstenaars zijn aanwezig.