Afbeelding
Foto:

Korenmolen wordt woonbestemming


ELSEN- De molen genaamd 'Vreest niet' is aan de Plasdijk in Elsen te vinden. Sinds het jaar 1935 is dit een molen zonder wieken. De molen was van origine een wind-, koren- en pelmolen. Inmiddels is de molen gerestaureerd en is dit een woning.

De Provincie Overijssel gaf in 1841 een vergunning af voor de bouw van de molen. Oprichters waren de hoofdonderwijzer A.H. Boskamp en de landbouwers E. Hatgerink en J. Sprokkenreef. De molen werd gebouwd op marktgrond. De gebruikte stenen zijn gebakken in een veldoven, die speciaal voor de molen in de buurt werd gebouwd. De molen kreeg de naam 'Vreest Niet'. Hij werd tot ongeveer twee meter boven de balie vrijwel cilindrisch opgemetseld en daarboven getailleerd. De eerste molenaar was J.W.Grevink. De molen wisselde verschillende keren van eigenaar. In 1881 bedroeg de koopsom van de molen 4800 gulden. Rond de eeuwwisseling werden de kap en het gangwerk door brand verwoest. In Duitsland werd een nieuwe kap gekocht. De kap van de molen was te klein en om dit op te lossen werd de romp hoger en taps opgebouwd. In 1935 besloot de toenmalige eigenaar de wieken te slopen. De molen werd een mengvoederfabriek, waardoor deze er gedeeltelijk ingebouwd werd. Sindsdien is de 18 meter hoge romp gebruikt voor opslag van meel. Het gaande werk werd in 1939 verwijderd. De molenromp werd een opslagruimte en ligt in een maalderij –en opslagcomplex met een T-vormige plattegrond. De meelhandel in de molen werd in het jaar 2002 beëindigd en sindsdien stond de molen leeg.

Tweede leven
Een projectontwikkelaar kocht de molen en was van plan het karkas om te bouwen tot kantoor, maar dit ging uiteindelijk niet door. In het jaar 2012 werd bij het van der Valk hotel in Hengelo de Molen geveild. De eigenaar van de molen werd aannemer Dirk Koebrugge uit Holten. Hij verdiepte zich in de plannen van de vorige eigenaar. "Deze plannen hebben we naar onze wens vertaald, in samenwerking met architect ten Dam uit Diepenheim," aldus de nieuwe eigenaar. In verband met asbest rondom de molen volgde er een grote asbestsanering. In oktober 2015 werd de vergunning verstrekt voor de bouw van de nieuwe woning, en was de molen nu een woonbestemming. In 2016 werd begonnen met de restauratie van de oude molenromp. Volgens aannemer Dirk Koebrugge was het geweldig om dit oude bouwwerk te restaureren. In april 2017 werd de molen verkocht aan de nieuwe eigenaren. Aannemersbedrijf Dirk Koebrugge mocht voor deze eigenaren de woning realiseren. Onlangs is de bouw van de molen opgeleverd en de aannemer en de nieuwe eigenaren kijken hier tevreden op terug.

Dick Tukkers