Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

De eerste gedichten van leerlingen voor 4 mei zijn binnen, maar er kan nog ingestuurd worden

RIJSSEN - De eerste gedichten van leerlingen om voor te dragen op 4 mei zijn binnen.

Het Comité Herdenkingen Rijssen organiseert ook dit jaar weer op op 4 mei herdenkingen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat begint 's middags met een herdenkingsplechtigheid op de joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat. Deelnemers aan de herdenking en de stille tocht naar het monument op de begraafplaats verzamelen zich vanaf 15.30 uur op de parkeerplaats van sportcomplex de Koerbelt.

Stille Tocht
Van daaruit gaat de Stille Tocht rond 15.50 uur naar de begraafplaats. Daar zal het woord worden gevoerd een lid van het College van B en W. Het gebed voor de overledenen, het Kaddisj, wordt in het Hebreeuws en het Nederlands opgezegd. Er worden kransen gelegd en leerlingen dragen gedichten voor.

Leerlingen
Het Comité Herdenkingen is enkele jaren geleden begonnen om het hele Rijssense onderwijs te betrekken bij de herdenkingsplechtigheden. "Eerder was dat altijd één leerling, meestal uit hert voortgezet onderwijs. Maar rond 4 en 5 mei wordt op scholen aandacht geschonken aan de Tweede Wereldoorlog en meer leerlingen bereid gedichten te maken en ook voor te lezen bij de herdenkingen. Daar waren we bijzonder blij mee, want dat laat ook iets zien van de betrokkenheid bij de dodenherdenkingen," aldus voorzitter Peter Mensink van het Comité.

Gedichten
De eerste gedichten zijn binnen. "Maar als er op de basisscholen of scholen van voortgezet onderwijs nog leerlingen zijn die een bijdrage willen leveren, dan zijn zij nog altijd van harte welkom." De gedichten kunnen gemaild worden naar de secretaris van het Comité, op mailadres dannenberg@twenthetekst.nl" Naast de herdenking op de joodse begraafplaats is er ook 's avonds een herdenking bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Voorafgaand is er een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst van 19.00 tot 19.30 uur in de Schildkerk waarin deze keer ds. C. L. Onder de Linden voorganger is.