Afbeelding
Foto:

Lekker slapen dankzij de Slaapfysio

NIJVERDAL - Slaapt u lekker of ligt u te draaien en staat u 's ochtends op met een pijnlijke, stijve rug of schouder? Dan kan het maar zomaar zijn dat u niet op de juiste matras slaapt. Er is één manier om daar achter te komen: een nachtje slapen met de SlaapID van Beddenspecialist Konijnenbelt.

Een slechte nacht bezorgt u vaak ook een minder goede dag. Draaien, te warm, pijn in de onderrug of opstaan met pijnlijke gewrichten. Bij dit soort klachten gaat bij de beddenspecialisten van Konijnenbelt direct een belletje rinkelen. Zij werken namelijk samen met Hidde Hulshof, de eerste slaapfysiotherapeut van Nederland. Hij traint fysio-, oefentherapeuten, chiropractors en verkopers in het herkennen van klachten en in het helpen van klanten bij het verminderen of voorkomen van deze klachten. "Als u geregeld opstaat met pijn in uw rug, nek, schouders of zelfs met hoofdpijn en u komt maar niet van deze klachten af, dan kan het heel goed zijn dat uw matras en/of hoofdkussen onvoldoende ondersteuning bieden," legt Hulshof uit. "Om daarachter te komen, is het goed om uw slaaphouding te laten meten met behulp van de slaapID."

SlaapID
De SlaapID is een sensor aan een comfortabele band die u gedurende een aantal nachten om uw borst draagt. Aan de hand van de gegevens wordt uw slaapgedrag in kaart gebracht. Hoe vaak draait u? Ligt u veel op uw rug of juist op uw zij? Wat is uw temperatuur onder de dekens? Hoe lang slaapt u? Op het moment dat uw slaappatroon en eventuele belemmerende factoren bekend zijn, kan de beddenspecialist van Konijnenbelt kijken welke matras en welk hoofdkussen goed bij u past. Dat geldt ook voor het dekbed, want als u veel transpireert tijdens uw slaap kan dat zomaar komen door een dekbed of matras van bijvoorbeeld synthetisch materiaal. "De meeste mensen ervaren natuurlatex in combinatie met een pocketveer qua matras als het meest comfortabele. Dit reguleert namelijk de vochthuishouding goed."

Hoe slaap jij?
Uw slaappatroon is heel persoonlijk. Gemiddeld beweegt iemand 38 keer tijdens zijn slaap. Draaien is goed voor de doorbloeding. Beweegt u echter extreem veel, dan is dat een aandachtspunt. Want komt dat inderdaad door de matras of is er meer aan de hand? "Ook heb je mensen die vaak in de tussenhouding liggen," legt Hidde uit. "Dus half op uw zij en op uw buik. Je ligt als het ware helemaal gedraaid. Is dat uw voorkeurspositie of komt dat omdat uw schouders anders niet lekker liggen? Het is juist de combinatie van factoren die de SlaapID meet, die een goed beeld geven."

Konijnenbelt is één van de 25 beddenspecialisten in Nederland die deze slaapmeting aanbiedt. Loop eens binnen bij Grotestraat 65 in Nijverdal of bel 0548-612 317 voor een afspraak. Daarnaast werkt slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof samen met drie praktijken: Fysio Medisch Centrum Rijssen en FysioSens en Fysio Centrum in Nijverdal. Hier werken een aantal fysiotherapeuten die getraind zijn als slaapfysiotherapeut.