Afbeelding
Foto:

Aandacht voor autisme
tijdens Wereld Autismedag

TWENTE - Op 2 april is het voor de elfde keer Wereld Autismedag. Een dag om ons bewust te zijn van het verschijnsel autisme en de moeilijkheden waarmee mensen met autisme in de maatschappij geconfronteerd worden.

Autisme, ook wel ASS genoemd, het is nog altijd een verschijnsel waar veel misverstanden over bestaan. Autisten kampen vaak met een hardnekkig stigma dat om hun conditie heen hangt. Ook over het ontstaan van autisme is er nog veel onduidelijk. De laatste jaren komt er echter steeds meer inzicht in wat autisme precies is en hoe ermee om te gaan. Ook is het duidelijk geworden dat Autisme een breed spectrum is en dat er tussen de ene persoon met ASS en de andere vaak grote verschillen zijn. Wat alle mensen met ASS gemeen hebben is dat hun hersenenen informatie op een andere manier verwerken. Vaak is er sprake van een overgevoeligheid voor een bepaald soort prikkels. Dit zorgt ervoor dat alledaagse situaties soms een grote uitdaging kunnen vormen voor mensen met ASS. Het kan dan dus ook een beperking vormen voor dingen voor anderen gewoon zijn; zoals het volgen van scholing of het vinden van werk. Gelukkig is er steeds betere ondersteuning én begrip.

Erfelijk
Autisme is qua oorzaak grotendeels erfelijk bepaald. Er kunnen ook externe factoren meespelen, zoals ouderdom van de ouders tijdens de zwangerschap. Vroeger werd ook wel gedacht dat vaccins autisme zouden veroorzaken, echter de wetenschap heeft hier grondig onderzoek naar verricht en is tot de conclusie gekomen dat er geen enkel verband is. Over de invloed van bepaalde chemicaliën op het ontstaan van autisme is nog veel onzekerheid.

Autismedag
Wereldwijd is er het afgelopen decennium veel aandacht voor autisme gekomen. Er worden verspreid over de wereld diverse marsen, conferenties en festivals gehouden op 2 april. In Nederland is er echter nog niets van dien aard. Wellicht is het tijd om daar verandering in te brengen.