Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Woningmarkt op slot

Starters die op zoek gaan naar hun eerste woning of ouderen die een woning hebben die eigenlijk veel te groot voor ze is: het zijn twee voorbeelden van mensen voor wie het lastig kan zijn om een betaalbare (andere) woning te vinden.

Tienduizenden huizen per jaar nodig
"Nederland heeft de komende tien jaar zo'n 200.000 woningen nodig." Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. "De komende jaren moeten er een miljoen woningen bijkomen. Elk jaar komen er 80.000 huishoudens bij en er worden tien- tot vijftienduizend woningen per jaar gesloopt." Dan heb je volgens Boelhouwer veel woningen nodig. "

Zet huizen op een efficiëntere manier in
Wat kunnen we in Nederland doen om de woningmarkt op gang te krijgen? Boelhouwer zegt dat we woningen op een efficiëntere manier moeten inzetten. "De groep 55-plussers moet je iets anders aanbieden zodat de grotere huizen beschikbaar komen voor de gezinnen." Op die manier kunnen ouderen, als de kinderen het huis uit zijn, doorschuiven naar een geschiktere woning. "Verdeel de bevolking over het aantal beschikbare woningen. Dat is ook lastig dus gooi ook de productie omhoog. We moeten bouwen, bouwen bouwen."

Hoe staat het er voor in onze eigen gemeente?
Wim Dekkers van Mijn Makelaar in Rijssen beaamt dit. Het is lastig om het aanbod op peil te houden. Een huis verkopen doe je niet vaak in je leven en het is dan ook belangrijk dat de verkopers zich goed voelen bij de gekozen makelaar. Daarnaast onderscheiden wij ons van andere makelaars door bijvoorbeeld naast de vrijblijvende waardebepaling ook onze verhuiswagen een dag gratis aan te bieden.

Overbieden
Er zijn voorbeelden bekend dat meer dan 10 potentiële kopers een bod uitbrengen op een huis. De verkoper kiest uiteindelijk het hoogste bod. Is dat nog wel netjes? De verkoper geeft de makelaar de opdracht een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor zijn huis. Het is niet gereguleerd in de vrije sector. Degene die het meest kan betalen krijgt de woning. Dat is de markt en die zal ook wel een keer weer veranderen.