Afbeelding
Foto:

Manege Oosterhoffruiters kreeg nieuwe bodem

RIJSSEN – Sinds vorige week is de rijbak van de buitenmanege van de Paardensportvereniging De Oosterhoffruiters uit Rijssen voorzien van een geheel nieuwe all-weather bodem. Hiermee komt er een einde aan de jaarlijks terugkerende spanning over de weersverwachting tijdens deze door De Oosterhoffruiters geplande paardendagen.

Sinds enkele jaren kampt het bestuur van de Rijssens Paardensportvereniging De Oosterhoffruiters namelijk met problemen voorafgaand aan de jaarlijks georganiseerde paardendagen (door de Rijssenaren vooraf al genoemd 'waterdagen'). De geplande wedstrijden tijdens deze paardendagen moesten vaak worden afgelast door hevige regenval. De weersomstandigheden maakten het terrein vrijwel onberijdbaar waardoor de wedstrijden tijdens deze paardendagen niet door konden gaan.

Manege bijna altijd berijdbaar
Een van de grote voordelen van de nieuwe all-weather bodem is dat de buitenmanege vrijwel het hele jaar door intensief berijdbaar is. Door de stabilisatie van de ondergrond is de bodem vochtregulerend. Een ander voordeel is dat zowel ruiters als amazones aangeven dat ze over het algemeen liever op zand rijden dan op gras, omdat gras meer kans op blessures oplevert. De bestaande manege is uitgebreid en ingepast in de glooiende Rijssense Es. Er blijft nog een flink stuk grasterrein over en de nieuwe manege wordt omzoomt met de afgegraven grond van de aanleg. Achter de aangebrachte betonbanden wordt de grond glooiend aangebracht en daarna met gras ingezaaid.

Goede afwatering eerste vereiste
Nadat het cunet voor de nieuwe springbak was ontgraven werd er menggranulaat in aangebracht. Op het menggranulaat werd een scheidingsdoek aangebracht en daar boven op weer een laag open menggranulaat. Vervolgens werd de toplaag aangebracht welke bestaat uit zand en is vermengd met vezels. De bodem beschikt hierdoor over een goede afwatering. De werkzaamheden voor de all-weather bodem zijn uitgevoerd door de Wierdense firma van der Kolk Infra. Wat nog rest is tenslotte het houten hek om de nieuwe buitenmanege. Deze al in eigen beheer door de manege worden aangebracht om het project af te ronden.

Dick Tukkers