Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Raadsleden nemen afscheid van de politiek

RIJSSEN – Dinsdagavond namen de raadsleden die niet meer terugkeren in de nieuwe gemeenteraad afscheid van de politiek.

Vanaf de tribune werden ze gadegeslagen door een talrijk publiek waaronder veel familie, vrienden en bekenden van de afscheid nemende politici. De vertrekkende raadsleden werden toegesproken door burgemeester Arco Hofland. Het personeel van de griffie had over de afgelopen periode een herinneringsboekje samengesteld dat de vertrekkende raadsleden mee kregen.

In zijn toespraak citeerde Hofland de zanger Marco Borsato: "Afscheid nemen bestaat niet." Maar het zou tóch gebeuren. In het afscheid van de raadsleden betrok Hofland ook de commissieleden Casper Polman (D66) en oud-wethouder Willem ter Schure (Gemeentebelang), die ook niet terugkeren om hun fracties in de commissies bij te staan.

CDA-raadslid Herman Kreijkes (midden op de foto) kwam in de raad doordat Roland Cornelissen wethouder werd. PvdA-raadslid Sabahitin Kök (links op de op de foto) werd vier jaar geleden met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Hofland typeerde hem als een bescheiden raadslid, die overigens zijn emoties niet onder stoelen of banken stak bij de discussie over de tijdelijke opvang van asielzoekers in de gemeente. GB-raadslid Wim Muller (rechts op de foto) stond bekend om zijn grote dossierkennis. "Dat was meestal fijn, maar soms ook vervelend," aldus Hofland.

Verder werd afscheid genomen van Joost van Veldhuizen (CU), die 8 jaar raadslid is geweest en bekend stond om zijn beminnelijke omgang met de medemens. Annie Kuiper (GB) zat ruim 9 jaar in de raad. Zij stond bekend als een serieuze werker die niet graag op de voorgrond trad. Henk Nijkamp (CDA) zat ruim 10 jaar in de raad en keert mogelijk op korte termijn terug als het CDA een wethouder voor het nieuwe college levert. Gradus Kreijkes (SGP) zat bijna 20 jaar in de raad. Hij, Willemien Riezebos (CU) en Isa Kahraman (CDA) die beiden 12 jaar in de raad zaten, werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kregen de versierselen opgespeld. Met hen nam 44 jaar ervaring in het openbaar bestuur afscheid.