Afbeelding
Foto: BDC

Rijssense Musea willen voorterrein onderkelderen

RIJSSEN – De Rijssense Musea gaan het schrijnend ruimtegebrek rigoureus te lijf door het voorterrein van het kasteel grotendeels te onderkelderen.

Zaterdagmiddag 7 april vanaf 14.00 worden de plannen toegelicht in 'n Koffiehook van het brandweermuseum. Voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea zal de achtergronden van de plannen uitleggen. Ook Jan Flim, van de beheersstichting de Oosterhof, is aanwezig om alle bouwkundige ins en outs zo nodig van een onderbouwing te voorzien. Het ontwerp komt van de architecten van BDC uit Rijssen.

Regels
Volgens Jan Bakker zijn de plannen uit de nood geboren. "Lange jaren kampen we met een enorm ruimtegebrek en de mogelijkheden op het kasteelterrein zijn zeer beperkt. De havezate is een rijksmonument en voor elke verandering moet je door een oerwoud aan regels en voorschriften en dan nóg is het de vraag of het doorgaat. In het oog springende bebouwing op het kasteelterrein is niet haalbaar. Vandaar dat we deze richting zijn ingeslagen."

Masterplan
Het masterplan dat de gemeente maakt voor Landgoed de Oosterhof voorziet in elk geval in een herstructurering van het voorterrein van het kasteel binnen de hekken. Het asfalt gaat eruit en ook de compleet uitgegroeide buxushaag die het zicht op het voorterrein wegneemt. "Daar springen we op in," aldus Bakker. "Het voorterrein moet er toch uit, dus vandaar de kelder."

Lichtkoepel
Volgens Bakker worden daarmee verschillende problemen opgelost. "Het uitzicht wordt niet bedorven. De glazen lichtkoepel is doorzichtig. Het voorterrein krijgt weer een ruimtelijk aanzien. Daarnaast is een kelder goed te beveiligen en dat hebben we precies nodig. We hebben onlangs een prima gesprek gehad met het Rijksmuseum Twenthe in Enschede over het wisselen en aanvullen van onze Van Heelkunstcollectie. En dat kan heel goed in het nieuwe souterrain."

Voor de Van Heelcollectie moet het museum aan hoge veiligheidseisen voldoen. "Ons eigen Van Heeldeel kan weg uit het kasteel. Dat geeft in het kasteel nieuwe ruimte. Onze depots zitten boordevol mooie voorwerpen, maar je ziet ze nu niet. En opslag is kostbaar, terwijl je er niets voor terugkrijgt. Komt bij dat we een grote toeloop hebben vanuit het onderwijs en zitten geweldig verlegen om ruimte voor educatieve doeleinden. Ook daar zien we mogelijkheden," licht Bakker toe.

De plannen komen op een gunstig moment. "Rijssen bestaat dit jaar 775 jaar en daar passen deze plannen prima bij. We willen graag Hanzestad worden. Er is een nieuwe gemeenteraad gekozen en er komt een nieuw collegeprogramma. We willen daar met onze plannen graag in opgenomen worden," zegt Bakker. "We hebben keihard gewerkt om de plannen een kleine week eerder naar buiten te brengen, maar dat is nét niet gelukt. Maar zaterdag aanstaande is ook een heel mooi moment voor iedereen om even een kijkje te nemen."