Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Een expositie voor zowel vakmensen als kunstliefhebbers


RIJSSEN – De tafeltjes-expositie van Bert Aalbers in de wisselzaal van het Rijssens Museum is geschikt voor vakmensen en kunstliefhebbers.

"De tafels van Aalbers zitten op de spannende grens tussen kunst en ambacht." Dat zei bestuurslid Henk Kastenberg van de Rijssense Musea bij de opening van de expositie. De kunsttafels van Aalbers zijn de komende maanden te zien in de wisselzaal van het kasteel tijdens de openingsuren van het museum van dinsdag tot en met vrijdag 10 tot 17 uur. En op zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur.

Kunst
Volgens Kastenberg laat Aalbers in zijn vormgeving het materiaalgebruik de boventoon voeren. "Tafeltjes krijgen een andere dimensie dan we doorgaans in ons taalgebruik gewend zijn. Meestal hebben tafels niets met kunst te maken, terwijl dat nu juist wél het geval is. U gebruikt veel inlands hout en maakt gebruik van de structuur. Vaak is de groei van de boom te zien, de noesten, de jaarringen. U ontmoet bomen. Ze vertellen een verhaal over hun levensgeschiedenis. U ziet daar kansen in en weet deze emotie te verwerken in de objecten."

Humor
In de wisselzaal gaf Bert Aalbers toelichting bij zijn kunstvoorwerpen. Ieder tafeltje heeft zijn eigen verhaal met spanning en humor. En dat allemaal op een bijzonder originele wijze gekoppeld aan vakmanschap. Zo maakte Aalbers van een omgekeerde, oude beuk een wild object. Ook de voordeur, deurbel en halschemerlamp van zijn ouderlijk huis verwerkte hij in een tafeltje. Het object "Draaitafel" krijgt op een bijzondere manier gestalte. Het is een expositie van kijken en ook demonstreren. De tafels zijn ook te koop en er is een uitgebreide beschrijving voorhanden met tekst en uitleg over de objecten.

Vakmensen
De expositie is geschikt voor mensen die houden van hout, voor vaklieden die kunnen inschatten dat Aalbers niet alleen kunstenaar maar ook een vakman is. En voor mensen die van kunst houden, want het zijn kunsttafels. In het midden staat de grote "Tafel met de eieren" die met één handbeweging en een ei veranderd kan worden van formaat. "Een expositie die niet in woorden valt te vangen, maar die je zelf moet zien," aldus Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea.