Afbeelding
Foto:

Een tuin om op te eten!

TWENTE - De eerste zomerse dagen zijn aanstaande en iedereen gaat weer naar buiten. Een favoriete buitenplek zou zomaar je eigen balkon of terras kunnen zijn. Niet alleen om de nodige zonuren te pakken, maar ook om uit je eigen tuin te kunnen eten.

Klimfruit, zoals de naam al doet vermoeden, groeit omhoog, dus zelfs in de kleinste tuin of balkon, er is altijd wel een plekje om je fruitmand te vullen. Onder het 'zacht' Klimfruit vallen verschillende soorten, de stekelloze braam (Rubus fruticosus), framboos (Rubus idaeus), druif (Vitis vinifera) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum, ook bekend als bosbes).

Braam
Het perfecte fruit voor op terras of balkon. De anthocyanen, de kleurstoffen in bramen, beschermen je tegen UV-straling. Kan je met een geruster hart in de zon zitten.

Framboos
De framboos wordt vaak gezien als ideale snack, want frambozen zitten vol vezels. Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. De struik kan twee keer per jaar vruchten geven: in de zomer op 'oud hout' (de zomerframboos) en in de nazomer op de verse jonge uitlopers (de herfstframboos).

Druif
Zit je graag in de tuin of op het balkon, maar houdt de hooikoorts je tegen? Druiven kunnen de klachten van een allergie verminderen. Quercetine, te vinden in druiven, is ontstekingsremmend en helpt tegen een loopneus en brandende ogen.

Blauwe bes
Bomvol antioxidanten: de blauwe bes. Voor de beste smaak, wacht tot de bessen goed blauw van kleur zijn. En wat betreft de grootte van de blauwe bes: size does matter. Hoe groter, hoe zoeter!

Wat klimfruit nodig heeft
Klimfruit staat het liefst op een plek met veel zon. Dit helpt ze groeien en zo krijg je de mooiste vruchten. Naast genoeg zon is dan alleen nog een liefdevolle verzorging van de planten en op tijd wat water nodig. Op deze manier is zelfs het kleinste balkonnetje of kleinste tuintje een geschikte plek voor klimfruit. Niet alleen is het leuk om zelf fruit te kweken en lekker om hiervan te snoepen. Planten op het balkon zorgen ook voor een gezellige sfeer en de planten veranderen gedurende de seizoenen. Zo zijn klimfruit tuinplanten om de hele zomer van te genieten: in de voorzomer van de mooie bloesems en in de nazomer kun je er de vruchten van plukken - letterlijk! Kies ook je favoriete fruit uit en plant dit in de tuin of in een pot op het balkon en geniet.

Afbeelding
Afbeelding