Afbeelding
Foto:

Gemeentewerf Rijssen-Holten klaar voor de toekomst

RIJSSEN - Op woensdag 18 april vond met een druk op de knop van een energietoestel door wethouder Jan Aanstoot en projectleider Gerhard Baan van de gemeente Rijssen-Holten de opening plaats van de vernieuwbouw van de gemeentewerf aan de Nijverheidsstraat in Rijssen.

In zijn openingswoord gaf wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten aan dat de vernieuwde gemeentewerf klaar is voor de toekomst.

Jasje te klein
Een paar jaar geleden werd duidelijk dat de werf aan vernieuwing toe was en doordat de organisatie aanzienlijk groter werd, was het jasje te ''klein'', aldus de wethouder. Toen duidelijk werd dat er verbouwd moest worden, werd er gelijktijdig gekeken naar de mogelijkheid om van de twee locaties die het gemeentepersoneel in gebruik had, terug te gaan naar een locatie. Aangezien erop de begane grond geen ruimte meer was, moest er een verdieping bovenop gebouwd worden. Nadat enige schetsontwerpen waren gemaakt, maakte architect Reitsma in combinatie met Bim4all er een compleet ontwerp van. In dit plan ging het niet alleen om dat het gebouw er leuk uit moest zien, maar dat het gebouw functioneel en vooral duurzaam moest zijn. Want hoe kun je als gemeente duurzaamheid beter uitdragen dan door zelf het goede voorbeeld te geven aldus Aanstoot. Dus is er gekeken naar energiebesparende maatregelen en op de plaatsen waar dit nog niet mogelijk was om deze toe te passen, zijn er al vast voorbereidingen voor de toekomst getroffen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid-goeroe van de gemeente Rijssen-Holten Gerhard Baan heeft samen met de installateurs en aannemers veel energie gestoken in het bereiken van het doel om veel energie te besparen. Volgens de wethouder Aanstoot was het uitgangspunt voor een duurzaam gebouw dat het vernieuwde deel van de gemeentewerf 0 op de meter moest hebben. Dit betekent aldus de wethouder dat alle energie die je verbruikt, ook zelf opwekt. Dit zal in de toekomst ook moeten gelden voor de gehele gemeentewerf in Rijssen die in 1970 gebouwd is. De genomen energetische maatregelen in de vernieuwbouw van de werf zijn de plaatsing van warmtepompen, zonnepanelen op het dak, dynamische led-verlichting, triple glas, wanden met een zeer hoge isolatiewaarde een sedumdak en duurzaam hout aan de buitenkant. De voorbereidingen voor de vernieuwbouw hebben ruim een jaar gekost, maar de uitvoering is in acht maanden afgerond. Voorwaar een knappe prestatie aldus de wethouder.

Bouwteamverband
Door te werken in een bouwteamverband waarin aannemers, constructeurs, leveranciers, de architect en de gemeente in de persoon van bouwpastoor Ben Aalderink werd deze klus zeer efficiƫnt geklaard en ik wil allen die hieraan een bijdrage aan hebben geleverd, hiervoor hartelijk dank zeggen! Ten slotte feliciteert de wethouder het bijna voltallige aanwezige personeel van de vernieuwde gemeentewerf met deze prachtige accommodatie, die geheel klaar is voor de toekomst. Ten slotte bedankt aannemer Averesch, de hoofdaannemer van de vernieuwde gemeentewerf, allen die in uitstekende samenwerking mee hebben gewerkt aan de realisering van de vernieuwde gemeentewerf. Onder het genot van een drankje en een hapje was het nog even gezellig toeven op de werf.

Dick Tukkers