Afbeelding
Foto:

Pas op voor de malafide klusjesman

TWENTE - Er komt een man aan de deur, voorzien van een ladder. Hij biedt aan om voor vijf euro de dakgoten schoon te maken. Eenmaal boven blijkt uw dak lek te zijn; maar niet getreurd - de hulpvaardige man kan dit voor u snel repareren. Wel even contant betalen... Een scenario dat zich de afgelopen jaren al vaker afspeelde in menig wijk in Nederland. De politie adviseert niet in te gaan op dit soort aanbiedingen.

Het fenomeen van de 'malafide klusjesman' komt al vele jaren voor in Nederland. Rond het voorjaar zien we altijd een toename in deze activiteit. Het gaat hierbij vaak om groepen die vanuit het buitenland naar Nederland trekken en dan rondreizen om zoveel mogelijk plekken te bezoeken voor ze té bekend zijn in een regio. De malafide klusjesman gaat vaak te werk zoals hierboven beschreven. Veelal is er namelijk helemaal niets mis met uw dak, maar dit is zeker voor de oudere slachtoffers moeilijk om zelf te controleren. Wanneer zij dan een zogenaamde reparatie uitgevoerd hebben, proberen ze de bewoner vaak achteraf honderden euro's af te troggelen - veel meer dan aanvankelijk aan de voordeur afgesproken was. Deze groepen proberen dan op een zeer intimiderende manier u over te halen om toch het gevraagde bedrag te betalen.

Meer varianten
Deze vorm van oplichting is één van de bekendere, hoewel er ook andere creatieve varianten zijn. Zo is er naast deze malafide dakdekker ook de malafide asfalteerder. Deze werden de afgelopen jaren ook al regelmatig gesignaleerd in de Twentse buitengebieden. De werkwijze is hetzelfde: zij bieden aan om uw oprijlaan of ander stuk weg opnieuw te asfalteren. Zij leveren dan vaak bijzonder slecht werk af - maar intimideren de bewoner wel om een gepeperde rekening te betalen.

Advies politie
De politie adviseert dan ook om niet in te gaan op dit soort aanbiedingen. De werkwijze loopt uiteen van groep tot groep, sommigen komen zelfs met gedrukte flyers. Een groep die vaak genoemd wordt in deze contact zijn de Irish Travellers, maar ook veel andere groepen zijn actief met deze werkwijze. Wanneer u toch slachtoffer bent geworden maar u hebt nog niet betaald, dan adviseert de politie dit niet te doen en contact met hen op te nemen. Zeker wanneer zij beginnen met dreigen. Het is daarom ook verstandig om altijd zelf op zoek te gaan naar een betrouwbare klusjesman wanneer u hun diensten nodig hebt.