Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Dodenherdenking 4 mei met gedichten

RIJSSEN - Vrijdag 4 mei worden in Rijssen de doden herdacht op twee momenten.

's Middags om 16.00 uur is er de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat. Verzamelen op de parkeerplaats van sportcomplex de Koerbelt. Op de begraafplaats is een hoofddeksel voor mannen verplicht en iedereen wordt vriendelijk verzocht niet op de graven te lopen. Het kaddisj, het gebed voor de overledenen, zal worden voorgelezen in het Hebreeuws en het Nederlands en er zullen bloemen worden gelegd bij het monument door leerlingen van openbare basisschool de Salto.

's Avonds om 20.00 uur zijn er de herdenkingsplechtigheden bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Aan deze herdenking wordt meegewerkt door het koperensemble van muziekvereniging Wilhelmina, popkoor Pursang en de Scouting Rijssen. Op verschillende momenten tijdens de plechtigheden lezen basisschoolleerlingen hun gedichten voor. De Dodenherdenking op vrijdag 4 mei bij het oorlogsmonument wordt voorafgegaan door een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de hervormde Schildkerk. Deze bijeenkomst wordt deze keer geleid door ds. C. L. Onder de Linden. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt het orgel. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 19.30 uur. De hoofdingang van de Schildkerk gaat open om 18.45 uur.

Na afloop kunnen de bezoekers desgewenst aansluiten bij de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. Opstellen tussen het stadhuis en de Schildkerk in de Kerkstraat. Tamboers met omfloerste trom gaan voorop, daarna volgen de kransdragers, de nabestaanden, B en W, het Comité Herdenkingen Rijssen en de andere deelnemers.

Bij de herdenkingsplechtigheid aan de Lentfersweg is een erewacht aanwezig van de Rijssense brandweer en de Natres. Hoornblazer Johan Kalter blaast The Last Post. Het koperensemble van Wilhelmina speelt koraalmuziek. De kransen worden gedragen door oud-mariniers en burgemeester Hofland houdt een toespraak evenals Isa Kahraman. Er zullen kransen worden gelegd en ter afsluiting zal gezamenlijk het volkslied worden gezongen.