Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Nieuwe coalitie spreekt met de musea

RIJSSEN – De politieke partijen SGP, ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang hebben de organisaties uit het zogenaamde maatschappelijke middenveld uitgenodigd om hun wensen voor de komende tijd kenbaar te maken.

In een reeks korte maar hevige gesprekken hebben raadsleden van de coalitiepartijen ook een gesprek gevoerd met de plaatselijke musea uit Rijssen en Holten. Daaraan namen deel voorzitter Jan Beumer en Jolanda Ulfman van de Oudheidkamer Hoolt'n. Namens de Rijssense Musea waren voorzitter Jan Bakker en Gerrit Dannenberg aanwezig.

Volgens Jan Bakker was het een goede gelegenheid om de betekenis van de plaatselijke musea nog eens goed onder de aandacht van de partijen te brengen die straks de wethouders gaan leveren voor het nieuwe College van B en W. "We hebben nogmaals benadrukt dat de plaatselijke musea als het ware een verlengstuk zijn van de gemeente. Wij bewaren en beschrijven de geschiedenis van onze kernen. Én wij promoten onze kernen naar buiten toe, maar ook richting onze eigen burgers. De kennismakingsavond op het museum voor nieuwe mensen die zich hier permanent vestigden is daar een voorbeeld van."

Volgens Bakker zijn de musea geen leuke hobby voor een aantal goedwillende vrijwilligers. "Wij voorzien in een behoefte voor grote groepen in de samenleving. Of het nu leerlingen zijn of senioren. En we dragen ook de identiteit uit van onze kernen waar we trots op zijn."

Een gezamenlijk heet hangijzer van Rijssen en Holten blijkt het ruimtegebrek te zijn. Het Rijssens Museum zit dringend verlegen om ruimtes waar klassen met leerlingen en andere groepen ontvangen kunnen worden. Daarnaast is er gebrek aan expositie-, vergader- en depotruimte. En het brandweermuseum zit dringend verlegen om goede stallingsruimte voor de twee brandweerwagens. De Oudheidkamer Hoolt'n heeft ook ruimtegebrek aan expositieruimte en wil heel graag uitbreiden.

De vertegenwoordigers van de musea uit Rijssen en Holten vinden de gesprekken een goede zaak. "We hadden ook echt het gevoel dat de coalitiepartners naar ons luisterden en dat ze stellig van plan zijn om hun komende regeerperiode op een goede manier uit te voeren. Wat ons betreft: het begin is hoopgevend," aldus Bakker.