Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Buren achter 'n bos houden bruidskoe-traditie in ere

RIJSSEN - De buren van de familie Vosman aan de Oosterhof houden oude tradities in ere.

Dochter Jorien Vosman trad in het huwelijk met Henry Bouwmeester en volgens de traditie hoort daar natuurlijk ook een echte versierde bruidskoe bij. Die werd zaterdagmorgen aangeboden door de noabers van de nabijgelegen Korteboslaan. Op zich wonen deze buren op vrij grote afstand van elkaar, maar dat belet hen niet om hechte relaties met elkaar te onderhouden. De noaberplichten worden nog volop in ere gehouden.

De Korteboslaan wordt doorgaans aangeduid met 'n Achter 'n Bos. De noaberdames van Achter 'n Bos hadden zich in de aloude Rijssense klederdracht gestoken en kwamen rond de klok van tien uur gearmd en lopend naar de boerderij van de familie Vosman. Daar werd de glanzend frisse koe behangen met de bloemenkrans en aangeboden aan het jonge paar.

Dat was nog niet alles, want na het uitwisselen van de nodige consumpties ging de stoet op weg. Die werd even later door de mannelijke noabers op de weg tegengehouden. Bij dit zogenaamde "meutn" mag de stoet pas doorgaan nadat er gezamenlijke enkele borrels gedronken zijn. Het in ere houden van dit soort tradities kan alleen maar als een buurt daar echt aardigheid in heeft. En dat is hier het geval. Vader Gerrit Vosman staat overigens bekend als expert op het gebied van allerlei oude gebruiken.