Afbeelding
Foto:

Bakken is mijn lust en leven

RIJSSEN - De in maart jongstleden zeventig jaar geworden bekende Rijssense brood en banketbakker Andries Ligtenberg (Waldrees) uit de Bouwstraat in Rijssen, weet van geen ophouden met werken, want zijn werk als brood en banketbakker is al 54 jaar zijn lust en zijn leven! Vader Dirk Jan Ligtenberg startte met zijn bakkerij op deze plaats in het jaar 1948 en in het jaar 1964 kwam zoon Andries hem assisteren en vanaf dat moment ging de bakkerij verder onder de naam Brood en Banketbakkerij Ligtenberg & Zoon.

Dit duurde tot het jaar 1984 toen Ligtenberg senior overleed en zoon Andries het roer in handen nam, en verder ging onder de naam Brood en Banketbakkerij A. Ligtenberg. Tot het jaar 1969 bakte en bezorgde Andries het brood en banket in heel Rijssen. In 1969 werd het bezorgen van brood en banket verdeeld onder alle Rijssense Brood en Banketbakkers en daardoor kreeg iedere bakker zijn/haar eigen bezorgwijk. Deze wijkindeling eindigde begin jaren tachtig. Nadat de wijkindeling was opgeheven verkocht de familie Ligtenberg alleen nog brood en banket geassisteerd door winkelpersoneel vanuit hun winkel aan de Bouwstraat. In het jaar 2008 sloot Andries zijn winkel aan de Bouwstraat en verkocht hij vanaf die tijd zijn brood en banket vanuit een pand grenzend aan zijn bakkerij. Vele oudere vaste klanten betrekken nog dagelijks brood en banket afkomstig van bakker Andries Ligtenberg. Maar volgens onze bakker is de interesse in brood dalende. Vroeger namen de mensen broodjes of kadetjes mee naar hun werk en als ze op vakantie gingen, maar nu zijn er kantines, shops van benzinestations en dergelijke gelegenheden, waar allerlei belegde broodjes, banket en andere etenswaren verkrijgbaar zijn. Ook eet men tegenwoordig in plaats van brood soms andere gerechten eet, aldus Andries. Andries hoort bij de gilde van de 'warme bakkers' en voor de Rijssenaren die voorkeur uitspreken voor ambachtelijk warm kwaliteitsbrood zijn ze hiervoor in onze stad aan het goede adres, want Rijssen beschikt relatief nog over veel vakbroeders van Andries.

Genieten van het werk:
Ik vroeg onze zeventig jarige bakker hoe lang hij denkt door te gaan met het bakken van brood en banket? Zijn antwoord ''zo lang ik mijn gezondheid nog heb, want ik geniet nog dagelijks van mijn werk'' Dat hij nog niet toe is om achter de geraniums gaan zitten, mag blijken uit het volgende: alleen op maandag en op dinsdag staat hij om half zeven morgens op, want dan is zijn winkel gesloten, maar op overige vier werkdagen is Andries vanaf half drie present om brood en banket te bakken en te verkopen voor de komende dag.
Dick Tukkers