Afbeelding
Foto:

Onthulling borstbeeld Koning Willem III

NIJVERDAL - Het borstbeeld van Koning Willem III is weer terug in Nijverdal. Burgemeester Anneke Raven onthulde dit afgelopen week onder grote belangstelling.

Het borstbeeld stond eerder in de nis van het gebouw van TenCate Thiobac aan de Grotestraat. Deze nis krijgt op termijn een replica van het beeld en een restauratie van de nis en bijbehorende plaquette. Zo worden ook de kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald. TenCate heeft in verband met deze restauratie het originele beeld aangeboden aan de gemeente Hellendoorn. Er staat nu een tijdelijk beeld in de nis, een korhoen met zijn middenvinger omhoog gemaakt door lokaal kunstenaar Lidwien Rouweler. Zij wil hiermee zeggen dat we niet alles zo serieurs moeten nemen.

Onthulling
Op 25 april was de onthulling van dit beeld naast de raadszaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Burgemeester Anneke Raven mocht het onthullen, samen met Frank Spaan, CFO van TenCate. Het beeld staat nu bijna onder het schilderij van de huidige Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. De gemeente zoekt nog naar een passende permanente locatie, waarschijnlijk in de binnentuin. Koning Willem III was de vader van Koningin Wilhelmina. Het beeld is lokaal zeer bekend; vrijwel iedereen kent het beeld en de verbondenheid tussen TenCate en Nijverdal.

Foto's: LE

Afbeelding