Afbeelding
Foto:

Nieuw Europaplein geopend

RIJSSEN - Met het inwerking stellen van het interactieve speelobject Yalp Memo, een speeltoestel bestaande uit zeven interactieve speelpilaren, door de leerlingen van groep vijf van de Wilhelminaschool in Rijssen op woensdag 25 april, verklaarde wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten het nieuwe Europaplein voor geopend.

In zijn openingswoord verwelkomt de wethouder de uitgenodigde buren, de leerlingen van de Wilhelminaschool en verdere belangstellenden. Hij memoreert hoe het kale en grijze voormalige Europaplein veranderd is in een gezellig plein waarbij het leuk is elkaar te ontmoeten. Hij geeft aan dat het voormalige plein was ingericht voor de markt en voor het gebruik bij evenementen. Maar dit is op het vernieuwde plein niet meer aan de orde.

Aanleiding vernieuwing
Toen bekend werd dat er een lekkage was ontstaan in de onderliggende parkeerkelder van het Europaplein, kon dit euvel alleen worden verholpen door het plein leeg te maken. En dit was meteen de kans om het plein te vernieuwen. Hiervoor was er al in het jaar 2003 een visie opgesteld. Al vanaf dat jaar vonden de inwoners van Rijssen het plein kaal en ongezellig. In deze visie uit het jaar 2003 stond dat elk plein een eigen identiteit moest krijgen, dus een andere inrichting en uitstraling dan het plein bij de Schildkerk en de bibliotheek.

Uitgangspunten
De uitgangspunten voor het Europaplein waren aldus geformuleerd: het aanbrengen van verlichting voor sociale veiligheid, het terugbrengen naar een menselijke maat door toevoeging van groen en zitbanken. Aanbrengen van structuur door het aanbrengen van de looprichting op het plein naar de ingang van het gemeentehuis. En het plaatsen van een interactief speelobject. Aan al deze uitgangspunten is voldaan bij de inrichting van het nieuwe plein. Volgens Wethouder Aanstoot is het een gezellig plein geworden waar het prettig is om te verblijven en elkaar te ontmoeten, een ontmoetingsplek voor jong en oud. Namens de gemeente werd aan de leerlingen van de Wilhelminaschool een ijsje aangeboden.

Aannemer Reko uit Raalte heeft het werk in ongeveer zes maanden voltooid ondanks enkele weken stilstand door onwerkbaar weer.

Dick Tukkers