Afbeelding
Foto:

Eik voor Rijssens Mannenkoor

RIJSSEN - Het college van Rijssen-Holten bood symbolisch een boom aan ter gelegenheid van het 90 jarig-bestaan van het Rijssens Mannenkoor op 7 juli 2017.

Op zaterdag 28 april deed zich de gelegenheid voor om deze boom in werkelijkheid te planten en wel in het Volkspark in Rijssen in de buurt van het 'bronzen hert'.

Planten van de steeneik
De door het college aangeboden boom, een steeneik, werd geplant door burgemeester Arco Hofland samen met de beschermvrouwe van het koor, Europarlemtarier Annie Schrijer-Pierik en de voorzitter van het Rijssens Mannenkoor Gert-Jan Klein Legtenberg. Dit planten vond plaats onder het toeziend oog van het college van B&W van de gemeente Rijssen-Holten, het bijna volledige Rijssense Mannenkoor en belangstellenden.

Symboliek
In zijn toespraak merkte burgemeester Hofland op dat er gezocht is naar een boom die de zelfde eigenschappen moest bezitten als het Rijssens Mannenkoor. Deze boom hebben we gevonden want deze 'steeneik' is net zo uniek als het Rijssens Mannenkoor volgens de burgemeester. Hij is sterk, symbolisch voor het langdurig bestaan van het koor. Hij lijkt grijsachtig net als het koor met vele oudere leden en er komen nieuwe groene bladeren aan de boom, dat symbool staat voor de vele nieuwe jonge leden die het koor in de afgelopen periode heeft mogen verwelkomen. Verder staat hij als een huis en hij doorstaat alle stormen, symboliserend dat het koor in de afgelopen jaar diverse stormen heeft doorstaan in haar 90 jarig-bestaan en er nog sterker weer uit is gekomen. Hij wenst het Rijssens Mannenkoor mede namens het college, nog veel genoegen met deze fraaie eik. Vervolgens onthulden Arco Hofland, Annie Schreijer-Pierik en Gert Jan Klein Legtenberg het naambord bij de steeneik, met het opschrift Steeneik met de Latijnse naam Quercus ilex Aangeboden aan het Rijssens Mannenkoor op 7 juli ter gelegenheid van het 90 jarig-bestaan.

Prachtig cadeau
Ten slotte bedankte voorzitter Gert Jan Klein Legtenberg het college voor dit tot in lengte van dagen zichtbare prachtige cadeau. De eerste groene bladeren zijn bij het koor al zichtbaar doorat zich de afgelopen periode al 14 nieuwe leden zijn aangemeld. Tevens blijkt al dat er een frisse wind waait in het koor met de benoeming van een nieuwe dirigent, Jaap Kramer. Na het planten van de boom en de onthulling van het bijpassende naambordje zong het Rijssens Mannenkoor onder leiding van Jaap Kramer nog een aantal liederen, waaronder 'Oons Riessen' en 'Oole leefde roeset neet'. Voorzitter Klein Legtenberg gaf ten slotte aan dat met de planting van deze 'steeneik' het jubileumjaar is afgesloten.
Dick Tukkers