Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Gemeenteraad zet Burgemeester en Wethouders de pin op de neus voor privacy

RIJSSEN – De gemeenteraad wil dat Rijssen-Holten de zaken rond de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) eind deze maand op orde heeft.

Door de AVG worden gemeenten verplicht zorgvuldig om te gaan met de privacy van de burgers. Alles wat met de persoonsgegevens van burgers gebeurt moet te controleren zijn en mensen hebben bijvoorbeeld het recht om uit de gemeentelijke bestanden te verdwijnen als dat gewenst is. Om er zeker van te zijn dat de gemeente de zaken op 24 mei aanstaande op orde heeft, werd er zelfs een motie ingediend.

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff zei dat er al lang en breed over de kwestie was gediscussieerd, maar dat hij toch niet helemaal gerust was op de goede afloop. "Daarom dienen we ook een motie in. We willen graag de vaart erin inhouden. Vandaar deze aanscherping. We roepen het college op de motie over te nemen." VVD, PvdA, CDA en D66 dachten er net zo over.

SGP-fractievoorzitter André Schepping zei dat de motie eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. "Als het college extra uren en geld nodig heeft om aan alle eisen te voldoen dan kunnen ze dat krijgen. Doet het college de toezegging dat alles op tijd geregeld is, dan is het goed, anders steunen wij de motie."

VVD-fractievoorzitter Frans Noordam adviseerde het college om de motie op te nemen in het raadsvoorstel. Rob Meijerink (PvdA) stelde dat iedereen zich aan de wet moet houden, dus de gemeente ook. CDA-fractievoorzitter Erik Wessels zei dat op dit terrein het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens voorop moest staan.

Burgemeester Arco Hofland spande zich bijzonder in om de raad de verzekering te geven dat "de gemeente op ingangsdatum 25 mei aan de essentie van de wet voldoet." Hij hield daarbij nog wel een slag om de arm. "De AVG heeft gevolgen voor onze hele organisatie, dus daar is nogal wat voor nodig. Het is een doorgaand proces en daar is het extra geld ook voor bedoeld."

Overigens ging de motie ook na een schorsing niet van tafel. "Na de uitleg van de burgemeester zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar we handhaven de motie als steuntje in de rug," aldus Jan Berkhoff die daarvoor bijval kreeg van de andere politieke partijen.