Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

100-jarige imkers willen graag nieuwe bijenstal

RIJSSEN – De 100-jarige Imkersvereniging De Oosterhof wil een nieuwe bijenstal bouwen achter kasteel de Oosterhof.

De huidige bijenstal naast het terras van de havezate is hard toe aan vervanging. "Het dak begint te lekken en de uitvliegmogelijkheden van de bijen zijn verre van ideaal," zeggen voorzitter Anton Janssen (links), secretaris Egbert Mekenkamp (midden) en penningmeester Gerrit Jan Ligtenberg.

Onmisbaar
Bijen zijn tegenwoordig helemaal in. "We zijn blij dat het publiek inziet dat bijen onmisbaar zijn voor de gewassen en opbrengsten daarvan. Maar het is nodig dat we de mensen daarover vertellen en dat ook late zien. Dat willen wij nu bereiken met de nieuwe bijenstal," zegt Janssen.

Nieuwbouw
De nieuwe bijenstal komt op de plaats van de oude bijenstal, maar de voorkant van de bijenstal wordt er schuin op gebouwd, zodat de bijen een ruime aan- en uitvliegroute hebben over de gracht. De bomen en struiken rond de oude stal zijn al verwijderd. Het oogt nu nog wat rommelig, maar als straks de nieuwbouw er staat, ziet het er geweldig uit.

Educatief
Door de constructie van de nieuwe bijenstal ontstaat er ook extra ruimte aan de achterkant. "Daar kunnen we straks de schooljeugd ontvangen om tekst en uitleg te geven en de bijen te laten zien. Dat is bijzonder belangrijk," zegt Janssen, "want we praten wel over een eeuwenoude tak van sport die van groot nut is voor de natuur en eigenlijk voor de hele maatschappij. Bijen zijn na koeien en varkens het derde belang van onze economie. Dat beseffen veel mensen niet, maar dat is wel zo."

Kosten
De kosten van de nieuwe bijenstal moeten worden opgebracht door de imkersclub zelf. "We zijn klein, maar onze 17 leden zijn wel bijzonder gemotiveerd," zeggen de bestuursleden. "Maar de nieuwe bijenstal kost zeker 3500 euro aan hout en dat geld hebben we niet. Daarom is onze hoop gevestigd op de Raboclubkascampagne en we roepen de mensen op om op ons gaan stemmen." Overigens, mocht er nu al een gulle gever zijn die de 3500 euro wil lappen, "dan zouden we ineens uit de brand zijn," zegt Janssen lachend.

Snel
Als het geld er is, kan de nieuwe bijenstal er ook snel staan. "Eind vorig jaar bestonden we 100 jaar. Maar we hebben besloten om het eeuwfeest te laten samenvallen met de opening van de nieuwe bijenstal. Als het gaat zoals we vurig hopen en het geld komt rond, dan kunnen we de komende zomermaanden de stal bouwen. De exacte datum hangt nog even van de omstandigheden af."

Nieuwe leden
Wie geen ruimte heeft voor bijen aan huis is toch welkom als lid. Je krijgt van de club gratis een bijenzwerm in de nieuwe bijenstal en begeleiding. Aanmelden kan bij secretaris Egbert Mekenkamp op e-mail egbertmekenkamp@hotmail.com