Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Nieuw Veanster op Riessen en Oaweriessel

RIJSSEN-ZWOLLE - De website Erfgoed Rijssen-Holten (ERH) en het Overijsselse platform MijnStadMijnDorp (MSMD) van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) gaan intensief samenwerken.

Doel is dat bezoekers van ERH en MSMD over en weer maximaal kunnen profiteren van de enorme hoeveelheid aan wederzijdse gegevens. Daarvoor is een digitale koppeling in de maak die financieel mogelijk is gemaakt door een gift uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad. Zowel ERH en MSMD zijn bijzonder blij met dit verjaardagscadeau onder het motto "Veanster op Riessen en Oaweriessel".

De samenwerkingsovereenkomst tussen ERH en MSMD werd onlangs ondertekend op het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Daarvoor waren twee delegaties uit Holten en Rijssen naar Zwolle getogen. Bij deze gelegenheid werd ook kennis gemaakt met de nieuwe HCO-directeur Vincent Robijn en de betrokken HCO-medewerkers. Op de foto staan van inks naar rechts Marina van der Ploeg (MSMD), Gerrit Dannenberg (Rijssense Musea), Gerrit te Winkel en Jochem IJmker (beiden Oudheidkamer Hooltn), Marieke Steegmans (HCO), Jan Beumer (voorzitter Oudheidkamer Hooltn), HCO-directeur Vincent Robijn, Jannes van de Willige (projectleider Erfgoed Rijssen-Holten).

De medewerkers van de musea van Rijssen en Holten zijn al vele jaren bezig historisch beeldmateriaal te verzamelen en te digitaliseren. Na selectie worden de foto's met informatie op de website Erfgoed Rijssen-Holten gezet. De opslag van data en de website Erfgoed Rijssen-Holten is mogelijk gemaakt door software van de gemeente Rijssen-Holten die ook wordt gebruikt voor de eigen gemeentelijke archivering. Naast beeldmateriaal van de Rijssense en Holtense musea zijn op de site Erfgoed Rijssen-Holten ook video's te zien, kranten, huwelijks-, overlijdens- en geboorteakten. De nieuwe koppeling geeft inwoners van Overijssel en andere geïnteresseerden de gelegenheid om digitaal alles gemakkelijk te bekijken op ERH. Omgekeerd kunnen bezoekers van ERH straks soepel doorklikken naar het Overijsselbrede platform MSMD. Daarop staat een schat aan informatie over de Overijsselse steden en dorpen, waaronder ook veel informatie over Rijssen en Holten. In het najaar worden de resultaten getoond aan het publiek: een blijvend verjaardagscadeau voor alle inwoners van Rijssen en heel Overijssel.