Afbeelding
Foto:

Gemeente bespaart
op eigen energieverbruik

HELLENDOORN - Duurzaam werken en energie besparen zijn tegenwoordig belangrijke kernwaarden voor iedere organisatie. Ook de gemeente Hellendoorn werkt er aan om haar eigen 'voetafdruk' op de aarde actief te verminderen. En: inmiddels met succes.

Het besparen van energie was een belangrijke prioriteit voor de gemeente de afgelopen jaren. Hellendoorn heeft inmiddels in vier jaar tijd een energiebesparing gerealiseerd van 15 procent op het energieverbruik van de eigen organisatie. Deze hoeveelheid energie komt overeen met het gebruik van 126 woningen. Hiermee heeft de gemeente ook de aan zichzelf gestelde doelen uit het collegeakkoord 'samen aan zet' gehaald.

Energiefonds
Naast de beschikbaarheid van voldoende middelen uit de reguliere budgetten was de inzet van het revolverend energiefonds van belang om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Kern van dit revolverend fonds is dat de financie¨le voordelen van de besparingen weer in het fonds terugvloeien om nieuwe besparingsmaatregelen te financieren. Concreet: het gebruik van zuinige lampen bespaart stroom en dus geld, wat terug kan vloeien naar het fonds.

Maatregelen
Belangrijke maatregelen waren aanpassingen aan de installaties van de gemeentelijke gebouwen zoals het vervangen van conventionele verlichting door LED, het plaatsen van warmtepompen bij het Huis voor Cultuur en Bestuur en een warmteterugwinunit bij Het Ravijn - Zwem Sport Zorg. Ook het reduceren van straatverlichting en het vervangen van de lichtarmaturen langs hoofdwegen en in de woonwijken door LED- lampen leverde een forse stroombesparing op. Naast minder verbruik draagt ook het zelf duurzaam opwekken van elektriciteit voor eigen gebruik bij aan het gewenste milieuresultaat. Op verschillende gemeentelijke gebouwen zijn de afgelopen tijd zonnepanelen geplaatst. De totale jaaropbrengst van de gemeentelijke daken wordt geschat op 132.700 kWh. Dit is ongeveer het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 40 woningen. De gemeente heeft ook nog een grote ambitie voor de komende jaren. Zo wil de gemeente in 2050 geheel energieneutraal zijn, maar ook de CO2-uitstoot verder terugdringen tot 49 procent in 2030. Een serieuze uitdaging, niet alleen voor de gemeentelijke organisatie, maar ook voor alle ondernemers en inwoners van Hellendoorn.