Zorg over vergunning afvalwaterinjectie

TWENTE - De actiegroep Stichting Stop Afvalwater Twente maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van Twente. De groep blijft van mening dat de vergunningen voor de injectie van productiewater uit olieveld Schonebeek in de Twentse bodem op onjuiste gronden verstrekt zijn.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteerde de afgelopen jaren al productiewater uit het productieveld Schoonebeek in de Twentse bodem. Dit deden en doen zij op diverse plekken rond Rossum, Weerselo en Tubbergen. Afgelopen jaar werd opnieuw toestemming gegeven aan de NAM om ook de komende zes jaar dit afvalwater te mogen injecteren. De NAM Blijft erbij dat dit geen concrete risico's op zou leveren voor Twente, waar de actiegroep natuurlijk anders over denkt.

Onjuiste informatie
Volgens voorzitter Freddy Mensink van de actiegroep zijn de vergunningen verstrekt op basis van foute informatie en aannames door de NAM. "Vooral het extreme risico van grootschalig zout oplossen wordt door de NAM afgedaan als 'zeer onwaarschijnlijk'. De poreuze Twentse gasvelden zitten echter volledig in een zoutpakket. Dit ondergrondse proces van grootschalig zout oplossen is gebaseerd op natuurwetten en heeft reeds elders plaats gevonden. De NAM-beweringen hierover zijn gebaseerd op onjuiste 'aannames' en ontkenningen, hetgeen wij hard kunnen bewijzen. Dit extreme risico is een onverantwoorde daad, met mogelijk grote gevolgen.", aldus technisch commissielid Henk Steggink van Stop Afvalwater Twente.

Brandbrieven
De actiegroep heeft nu brandbrieven gestuurd naar het Staatstoezicht op de Mijnen, minister Wiebes van EZ&K en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze laatste verzoeken zij concreet om verantwoordelijke personen van de NAM en 'andere gelieerde bedrijven' die 'min of meer bewust foute informatie en/of aannames hebben verstrekt' preventief aansprakelijk te stellen. Ook de mogelijkheid tot strafvervolging bij mogelijke calamiteiten in de toekomst moet niet uitgesloten worden. "Twente moet geen tweede Groningen worden", aldus Freddy Mensink.

Alternatieven
Hoewel de NAM dus op dit moment een vergunning heeft, werd hierbij wel de kanttekening gemaakt dat alternatieven onderzocht moeten worden. De actiegroep zou liever zien dat het water gezuiverd gaat worden.