Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Nieuwe coalitie: geen verandering in zondagsopenstelling voor Rijssen-Holten

RIJSSEN - Als de SGP-CU-CDA-GB-coalitie de rit uitzit tot 2022 zal er geen verandering komen in de winkelopenstellingstijden.

Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord dat de partijen vorige week presenteerden. In Holten en Rijssen blijven de winkels op zondag gesloten. De samenwerkende partijen hebben daarover een overeenstemming bereikt. Blijkbaar is de conclusie geweest dat de verkiezingsuitslag liet zien dat er nog onvoldoende draagvlak is voor winkelopenstelling op zondag. SGP en CU zijn altijd mordicus tegenstander geweest van de winkelopenstelling op zondag. Deze duidelijke stellingname leverde de CU een zetel winst op. Het CDA was hierover was minder duidelijk en moest een zetel inleveren. Gemeentebelang zei dat er met deze partij te praten zou zijn over de zondagsopenstelling, maar maakte er geen breekpunt van op voorhand. Dat resulteerde in een zetelwinst voor deze partij.

Het nieuwe coalitieakkoord ademt overigens een sfeer van geven en nemen. De partijen hebben elkaar duidelijk zaken gegund, iets wat hoort bij een een goede samenwerking. Belangwekkende verkiezingsitems zoals het afschaffen van de hondenbelasting buiten de bebouwde kom hebben een plaatsje gekregen in het akkoord op hoofdlijnen. Om tegemoet te komen aan de verruimingswensen van CDA en GB zal er voor evenementen in de buitengebieden maatwerk worden toegepast als het gaat om sluitingstijden.

CU-onderhandelaar Jan Berkhoff zegt dat dit best een moeilijk punt is geweest in de onderhandelingen. "Maar we hebben toch gemeend daar de nodige ruimte te bieden." SGP-onderhandelaar André Scheppink zei nog te hebben gepleit voor verruiming van de sluitingstijden, want daar zijn SGP en CU altijd voorstanders van geweest, "maar daar was geen draagvlak voor," aldus Scheppink.