Afbeelding
Foto:

Jan Jansen kreeg een lot en won een mooie Solex

RIJSSEN - In de beginjaren vijftig verschenen de eerste Solexen in het Rijssense stadsbeeld. Een van de eerste berijders van een Solex in Rijssen was de heer Jan Janssen, hij woonde aan de Haarstraat 172 (ingang Otje van Potje) en hij was werkzaam bij jutefabriek ter Horst&co. Op een voor hem wonderlijke wijze kwam hij in het bezit van een door hem felbegeerde Solex. Want toen hij zijn loonzakje opende vond hij daarin naast zijn loon een lot van zijn baas. Het was een lot ten bate van de Welzijnszorg voor de in Indië verblijvende Nederlandse militairen in de jaren ''50.

In de plaatselijke krant van die dagen werd dit met onderstaand gedicht verwoord:

Hij (de Solex) kwam zo plots, zo onverwacht. Hij (Jan Janssen) hoorde het ternauw; Het drong nog heel vaag tot hem door: De Solex is voor jou! De boodschap kreeg Jan Janssen thuis; Hij lag te bed, was ziek; Hij sprong van blijdschap overeind; Hij vond het magnifiek.

Hij had toch heel vaak al gedacht: ''ik wou graag dat ik zo'n Solex had''. Want hij was als echt hengelaar, Zo menigmaal op visserspad, En fietsen viel hem wel wat zwaar, Vooral de laatste tijd. Maar ja zo,n ding is niet goedkoop; :Zoveel kon hij niet kwijt. En ziet net als bij toverslag,'t Geluk stelt hem tevre; Het lang begeerde gratis thuis, Nu is de zaak oké. Gewonnen op een Niwin lot, Dat in zijn't loonzakje zat; Nee mooier kon het werkelijk niet, Een reuze bof gehad. Wij wensen Janssen jaren nog Gezondheid en daarbij Genoegen met de motorfiets En met de visserij.

Dick Tukkers