Leerlingen maken kennis met cultuur

RIJSSEN - Leerlingen van de basisscholen in Rijssen-Holten moeten nog beter kennis kunnen maken met het lokale culturele aanbod. Met deze gedachte werd afgelopen week de nieuwe Cultuureducatiegids gepresenteerd.

De gids is een handreiking voor de 18 basisscholen om beter inzicht te krijgen in het lokale aanbod. De gids is hiervoor niet het enige middel; de scholen kunnen ook gebruik maken van een combinatiefunctionaris cultuur-oinderwijs, Kristina Odenhamm. Zij zal de scholen helpen bij het vinden van dit culturele aanbod. Dit loopt uiteen van muziek, erfgoed, dans, literatuur, media, toneel tot kunst. Naast dat culturele deelname leuk is, dient het ook een hoger doel: het draagt bij aan de creativiteit en uiting van leerlingen en laat hun ook breder deelnemen in de samenleving. Door dit aanbod overal gelijk te schakelen krijgen alle kinderen dezelfde kans om cultuur te beleven, ongeacht op welke school zij zitten.

Succes
De eerste editie van de gids was al een succes; ook de aanbieders van culturele activiteiten werkten graag mee om hun activiteit onder de aandacht te brengen bij de scholen. Er bleek dan ook een echte behoefte zijn aan een centraal overzicht. Zo hoeven scholen niet zelf het aanbod uit te pluizen. Ook de inzet van de gespecialiseerde combinatiefunctionaris had een positief effect. Zo kon deze helpen om de diversiteit, kwaliteit en spreiding van culturele activiteiten onder schooltijd te verbeteren. Door een en ander centraal te coördineren kan ook geld bespaard worden. Scholen kunnen per groep een keuze maken uit het culturele aanbod. Zij krijgen de kosten voor deze activiteiten deels vergoed uit het provinciale budget van de regeling 'Cultuur aan de Basis'.