Afbeelding
Foto:

Diamanten huwelijk

RIJSSEN – Op dinsdag 29 mei was het 60 jaar geleden dat het echtpaar Herman van de Riet en Dien van de Riet – Ter Weel elkaar het ja-woord gaven in het oude gemeentehuis in Wierden, waar op 29 mei 1958 hun huwelijk werd gesloten door burgemeester Maalderink en kerkelijk ingezegend door Dominee Schenk in de Gereformeerde kerk van Enter.

Bij een bezoek op de fiets aan Enter ontmoette Herman van de Riet wonende aan de Van Kregtenweg in Notter, de voor hem niet geheel onbekende Dien ter Weel. Hier bleek dat Herman zijn fietsband lek had gereden en spontaan bood Dien haar fiets aan, voor de terugtocht richting Notter. Hij maakte de afspraak dat hij haar fiets de volgende avond terug zou brengen. Dat gebeurde, maar toen hij in huize ter Weel kwam zat Dien kousen te stoppen, maar door de spanning van zijn komst zag ze de gaten in de sokken niet meer. En toen haar moeder ook nog bleef talmen bij het naar bed gaan kreeg ze helemaal de zenuwen. Vooral toen haar moeder de volgende woorden sparak: 'hij mag hier best komen, maar ik ga niet voor hem naar bed'!. Maar uiteindelijk kwam alles goed en na twee jaar verkering trouwde het jonge stel respectievelijk 25 en 22 jaar oud en Dien vertrok naar de boerderij van Herman aan de Van Kregtenweg 1 in Notter om boerin te worden.

Gek op de boer
Voor Dien was het boeren volkomen nieuw, ze moest alles leren van het boerenbedrijf zoals melken, voeren, hooien en dergelijke. Een hele omschakeling, vandaar haar gezegde bij het begin van hun huwelijk: 'ik was 'gekker op de boer dan op zijn boerderij'! Maar van lieverlee wende ze aan het bedrijf en aan de werkzaamheden en zette zich daarbij volledig in. Aangezien de vader van Herman nog leefde werkten ze samen met hem op de boerderij met 15 hectare grond, 75 koeien en jong vee, kippen en varkens. Het melken van de koeien gebeurde tot het jaar 1962 nog handmatig en werden de landbouwwerkzaamheden zoals ploegen, eggen en dergelijke en het vervoer van mest en dergelijke uitgevoerd door middel van paard en wagen. In het jaar 1962 kochten de echtelieden voor deze werkzaamheden een melkmachine, een tractor en een auto voor persoonlijk vervoer, een echte vooruitgang in de bedrijfsvoering.

Naar Rijssen
Na een periode van 53 jaar op de boerderij aan de Van Kregtenweg 1 in Notter verhuisden het echtpaar naar de Schoolstraat 66 in Rijssen waar ze het uitstekend naar hun zin hebben, aangezien Herman een lichte vorm van Parkinson heeft en Dien een versleten schouder, waardoor het echtpaar minder mobiel is geworden. Een dochter van het echtpaar verricht hand- en spandiensten aan de jubilarissen. Het echtpaar ontving zes kinderen waarvan er nog vijf in leven zijn, twee jongens en drie meisjes, een zoon woont in Nijverdal, een zoon in Notter die de boerderij van Herman heeft overgenomen en de rest van de familie woont in Rijssen. De familie is onderhand uitgebreid met 10 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen.

Zingend echtpaar
Beide echtelieden zingen erg graag en zingen / zongen zelfs bij twee koren. Dien zingt al 40 jaar lang bij het Christelijk Gemend Koor Looft den Heer uit Notter en Herman (die sinds kort gestopt is) zong 28 jaar lang in dit koor. Maar ook zingen beide echtelieden sinds 1993 in het koor van de CBTB. (Christelijke Boeren en Tuinders Bond) in Oud Leusden (achter Ommen). Het echtpaar is bijzonder dankbaar dat ze deze mailpaal in hun leven met hun nageslacht mogen beleven. Ter gelegenheid van dit diamanten jubileum hielden ze met familie en bekenden op de zelfde dag een feestje in het Brodshoes in Rijssen. Wethouder Jan Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten bracht donderdag 31 mei namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten de felicitaties over aan het jubilerende echtpaar. -Dick Tukkers