Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Orthodoxie tast vrijheid van Holten aan

RIJSSEN – "Holtenaren voelen zich aangetast in hun vrijheid door de orthodox christelijke overheersers. Holtenaren mogen geen vers brood, vlees of een vegetarisch product halen op zondag. De kiezer is door GB en CDA in de rug gestoken." Harde woorden van D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman in de raadsvergadering van donderdagavond.

Klein Velderman kon niet verkroppen dat zijn partij, VVD en PvdA de komende vier jaar buiten spel staan. "CDA en GB hadden moeten checken hoe het écht zat met de standpunten rond de zondagssluiting. Dan hadden we wellicht een andere coalitie gehad.. Eeuwig zonde dat dit niet gebeurd is." Een voorstel om alsnog tot een al dan niet beperkte zondagsopenstelling te komen werd, zoals verwacht, verworpen met 19 tegen 4 stemmen.

CDA-fractievoorzitter Erik Wessels legde uit veel redenen te hebben gezien om de voortzetting van de zittende coalitie te onderzoeken. Door de onverwachte bereidheid van de VVD de zondagsopenstelling te willen laten vallen zijn wij verder gegaan. We kunnen ons op hoofdlijnen goed vinden in het voorliggende coalitieakkoord waarin veel CDA-punten zijn opgenomen." GB-fractieleider Jan Beunk (foto) feliciteerde de raad en de bevolking van Rijssen-Holten tot twee maal toe met het bereikte coalitieakkoord. "Jammer van de zondagsstemmingmakerij van VVD, D66 en PvdA, want dat is slechts één punt. Wij vinden dat de ondernemers daar zelf over moeten kunnen besluiten en niet de overheid, maar het is voor ons geen breekpunt geweest. Het was één van de onderhandelingspunten van onze lijst en dat heeft het niet gehaald. Misschien over vier jaar."

SGP-fractievoorzitter André Scheppink riep op te stoppen met zwartepieten. "We moeten na vanavond als gemeenteraad wel met elkaar verder." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff hekelde de negatieve reacties die in de social media waren gebruikt. "CDA en GB wordt zelfs een judaskus verweten. Ver beneden peil. Er mag stevig gediscussieerd worden, maar zo gaan we niet met elkaar kom." Berkhoff zei ook de discussie niet te begrijpen waarom Rijssen-Holten per se moet zijn als andere gemeenten. "We hoeven juist niet allemaal het zelfde te zijn. We willen juist graag bijzonder blijven. We zijn blij met dit akkoord."