Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Terrassen bij mooi weer langer open

RIJSSEN – Als het 25 graden en warmer is mogen de terrassen langer open blijven in Rijssen en Holten. Binnenkort gaat de gemeente uitproberen hoe dat uitpakt.

De verruimde terrastijdenpilot is een gevolg van een VVD-motie waarin erop aangedrongen werd hiermee een proef te nemen. Voorwaarde was wel dat de omwonenden een zware stem in het kapittel zouden krijgen, omdat zij als eerste met mogelijke overlast in aanraking zouden komen. De leden van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken gingen daar maandagavond mee akkoord.

VVD-fractieleider Frans Noordam was verheugd dat de pilot nu al van start zou kunnen gaan. Wel wilde hij weten wanneer de pilot als geslaagd zou worden beschouwd. Daarnaast voorzag hij ook moeilijkheden. "Wat gebeurt er als in Holten iemand bij De Biester op het terras gaat zitten wachten op de trein? Is dat de schuld van De Biester? Daar zit de horeca mee. En die grens van 25 graden…de horeca vindt dat belachelijk, dus hoe regelen we dat?"
Commissielid Peter Kroeze van Gemeentebelang vond het jammer dat er door omwonenden zo weinig was gereageerd op de pilotplannen. Meer dan 300 mensen zijn aangeschreven, maar ongeveer 7 procent reageerde. Kroeze wilde ook liever geen temperatuur als graadmeter stellen, "maar anderen vinden dat blijkbaar wel en daar leggen we ons bij neer." Commissielid Sander ter Harmsel (D66) vond ook dat de respons wat tegenviel. "Blijkbaar verwachten omwonenden geen overlast." Burgemeester Arco Hofland zei dat tegenwoordig de temperatuur snel en gemakkelijk vast te stellen is. "Dat kan technisch tegenwoordig heel gemakkelijk. Kijk op weer online en je weet. Dat gaat wel lukken." Volgens Hofland maakte het overigens nog wel verschil uit of iemand op het terras op de trein zit te wachten zonder of met consumptie.

"Zit iemand daar zonder drank, dan is dat niet direct een probleem. Maar heeft hij wel een consumptie, dan ben je daar als horecaondernemer verantwoordelijk voor. Hoe dan ook: ik ben net zo nieuwsgierig als u. Laten we ermee aan de slag gaan en we bekijken hoe we het verder gaan aanpakken."