Ook de vaatwasser
is steeds duurzamer

TWENTE - Na een lekkere maaltijd volgt het minst leuke deel: afwassen. Flink schrobben met de potten en pannen en de aangekoekte restjes op de borden. Niet echt sfeerverhogend. Daarom is een vaatwasser een populaire keukenhulp. Ook op dit vlak zijn er de afgelopen jaren steeds meer innovaties gekomen.

Een vaatwasser was vroeger echt een luxeproduct; lang niet iedere keuken had er een. Tegenwoordig tref je vaatwassers aan in 6 op de 10 Nederlandse huishoudens. Kleine huishoudens van één of twee personen moeten het nog vaak zonder dit apparaat stellen. Immers, het duurt in je eentje even voordat zo'n ding vol is.

Zuiniger
Wie al weer een tijdje een vaatwasser heeft, is wellicht minder bekend met de ontwikkelingen binnen deze productcategorie. Zo investeerden fabrikanten fors in het terugdringen van zowel het water- als energieverbruik van deze apparaten. Hierdoor daalde de gemiddelde energieklasse van deze apparaten navenant. Afhankelijk van uw specifieke situatie en afwas-gedrag kan een vaatwasser zelfs zuiniger zijn dan met de hand wassen. Hoewel een vaatwasser ongeveer twee keer zoveel energie verbruikt dan een handafwas,kan dit juist zuiniger zijn dan wanneer je warm water gebruikt uit een elektrisch toestel zoals een close-in boiler. Ook wanneer u vaat voorspoelt of afwast onder de lopende kraan is een vaatwasmachine zuiniger. Veel vaatwassers zijn tegenwoordig uitgerust met eco-programma's, waardoor het energieverbruik nog lager is.

Aansluiten
Ook het aansluiten van de vaatwasser heeft een impact op het verbruik. Zo is een wvaatwasser die aangesloten is op zowel de koud- als warmwaterkraan iets zuiniger; dit staat bekend als 'gedeeltelijke hot-fill'. Een vaatwasser alleen op het warmwater aansluiten is niet zinnig, dit gebruikt meer energie omdat het apparaat dan ook met warm water de laatste spoeling doet.

Tabletten
Vaatwassers gebruiken poeder of tabletten als schoonmaakmiddel. Hier stond de ontwikkeling eveneens niet stil. Zo komen fosfaten steeds minder voor in vaatwastabletten en er is tegenwoordigook een Europees Ecolabel op vaatwastabletten; een garantie dat deze de milieuschade beperken en vrij zijn van schadelijke stoffen. Woont u in een gebied met relatief zacht water? In dit geval is vaatwaspoeder een betere optie dan tabletten. Door het zachte water hebt u minder nodig, wat met poeder beter is te doseren dan met een vaste tablet.