Afbeelding
Foto:

Johan Nijeboer betrokken bij dodenherdenking

RIJSSEN - Tijdens de zaterdag 23 juni gehouden veteranendag in Rijssen gaf Rijssenaar Johan Nijeboer inzicht in zijn taken. Hij is teamleider van de scouting Oosterhof-Niej Begin, lid van het Comité Herdenkingen Rijssen en al jaren aanwezig met de Scouts en trompettisten bij het hijsen van de vlag tijdens de veteranendagen in Rijssen.

Tevens is hij actief als vertegenwoordiger van de Provincie Overijssel tijdens de laatste dodenherdenking van 4 mei op de Dam in Amsterdam. Al 11 jaar is hij vrtegenwoordiger van de provincie Overijssel; lid van een team met 12 vertegenwoordigers (een per provincie), drie zeekadetten en staf. Samen bieden zij ondersteuning aan het nationaal comité 4 en 5 mei. In een provincie worden 90 jongeren geworven die dat jaar het bevrijdingsvuur ontsteken op 5 mei. (De provincie die het bevrijdingsvuur op het concert als eerste ontsteekt) Het nationale Comité werkt samen met meer partijen zoals de NOS, defensie, Rode Kruis, gemeente Amsterdam politie en ambulance, waarbij ons team dan ook aanwezig is bij meerdere overleggingen.

Voorbereidingsweekeind
"Met de jongeren scouts en zeekadetten die uitverkoren zijn om op de Dam te staan, hadden we een voorbereidingsweekeinde, waarbij wij de jeugd vertellen waarom we gaan herdenken. Dit gebeurt door middel van sprekers (veteranen), rollenspel, toneel bezoek musea, bezoek aan een concentratiekamp."

Werkzaamheden
De werkzaamheden beginnen op de vroege morgen van 4 mei met het in de vroege morgen ophalen van de jongeren met bussen vanuit de provincie. Na aankomst in Amsterdam om ongeveer 10.00 uur oefenen ze nog wat. Op een streng bewaakt terrein volgt er een ID-controle en worden de uniformen gecontroleerd . Na de lunch gaan ze naar de Dam voor deplichtplegingen; rond 23.00 uur keert iedereen huiswaarts. De scouts bewaken onder meer de bloementafel, doen rolstoelbegeleiding van veteranen en hijsen en strijken vlaggen. De scouts bewaren de bloemstukken die gasten aanleveren; dit omdat de gasten deze bloemstukken tijdens kerkdienst voorafgaande aan de kranslegging niet in de kerk aanwezig mogen zijn. Zij dragen de kransen van de gasten en helpen deze gasten bij het leggen van de kransen. Onze overige taken bestaan uit de ondersteuning in elke zin dan ook van het nationaal team 4 en 5 mei.

Dick Tukkkers