Afbeelding
Foto:

Drinkwater kan beter

TWENTE - Het drinkwater uit de kraan; we staan er als bewoners vaak niet echt bij stil. Maar het is een groot goed; ons veilige drinkwater wat er is wanneer we de kraan open draaien. Maar het is wel een hele opgave om dit veilig te maken én te houden. De Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, gemeenten en landbouwers werken hier samen aan.

Afgelopen week werd in Deventer het startsein gegeven voor de campagne 'Bescherm je drinkwater'. Er werden ook diverse overeenkomsten getekend, zoals 'Samen werken aan schone bronnen' en 'Aanpak nitraat in 6 grondwaterbeschermingsgebieden'. Tot 2022 worden door Provincie Overijssel en de andere betrokken partijen 26 verschillende maatregelen uitgevoerd ter verbetering of behoud van onze drinkwaterkwaliteit. Een focuspunt voor de komende periode is het verminderen van medicijnresten in het Overijssels grondwater.

Bescherm je drinkwater
Uit onderzoek van drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat nog lang niet alle inwoners van Overijssel weten wat ze met ongebruikte medicijnen moeten doen. 41% zegt niet te weten of zij medicijnafval in kunnen leveren bij de apotheek. 7 % van hen gooit medicijnresten in de afvalbak. Op die manier komen medicijnresten uiteindelijk in het grondwater terecht. In zeven van de 23 drinkwaterwinningen in Overijssel vindt Vitens medicijnresten terug. Daarom starten Vitens, de provincie Overijssel, de waterschappen, gemeenten, Afvalverwerker ROVA en apothekersorganisatie KNMP samen met de publiekscampagne 'Bescherm je drinkwater' om de bewoners van Overijssel bewust te maken van hun invloed op het grond- en drinkwater. Medicijnresten in het grondwater hebben een verstorende werking op de natuur: zo kunnen pijnstillers het weefsel van vissen beschadigen en veroorzaken antipsychotica gedragsveranderingen bij bepaalde diersoorten. Ook voor de mens is het waarschijnlijk niet gezond om via drinken aan deze medicijnresten blootgesteld te worden.