Afbeelding
Foto:

Evenmens voorbereid op groei dementie

NIJVERDAL - De samenleving is aan het veranderen. Door vergrijzing zal helaas ook het aantal mensen met dementie toenemen de komende decennia, zo is de verwachting. Het is daarom belangrijk om hierop in te spelen. Samen werken aan een dementievriendelijke samenleving is een prioriteit voor veel organisaties.

Evenmens, informele zorg voor elkaar mag officieel de titel 'dementievriendelijk' voeren. Medewerkers van Evenmens, informele zorg voor elkaar in Nijverdal volgden een training waarin zij leerden hoe ze goed kunnen omgaan met mensen met dementie. De training werd gevolgd in het kader van de campagne om Overijssel dementievriendelijk te maken. Overijssel telt in 2020 naar verwachting 21.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 35.000 in 2040. Zeventig procent van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. Zij bezoeken winkels, horeca, maken gebruik van het OV en ondernemen tal van activiteiten. Ook wij ontvangen steeds vaker zorgvragen van mensen met dementie en/of hun mantelzorgers.

Goede service
Evenmens wil álle zorgvragers de beste service bieden. Om er voor te zorgen dat mensen met dementie begripvol worden geholpen, volgden medewerkers een training van Samen dementievriendelijk. In deze training leerden zij hoe zij dementie weten te herkennen en hoe zij daar op een goede manier mee kunnen omgaan.

De handen ineen
Samen dementievriendelijk en bedrijven in Overijssel slaan de handen ineen met als doel om tot 31 december 2020 ten minste 21.000 Overijsselaars een training 'GOED omgaan met dementie' te laten volgen, zodat er méér kennis en begrip ontstaat over dementie. Samen met tientallen andere organisaties en gemeenten dragen wij ons steentje bij.

Help mee
We krijgen er allemaal mee te maken: in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen een vereniging. Bewustwording is de eerste stap op weg naar een dementievriendelijk Overijssel. Wilt u meer weten over dit initiatief? Of een gratis online training van vijftien minuten volgen? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl/overijssel.