Afbeelding
Foto:

Chronisch tekort aan zorgappartementen

TWENTE - Ouderen in Twente wonen steeds langer zelfstandig. Dit is natuurlijk een mooi streven; zeker wanneer je goed gezond bent en nog aardig zelfredzaam. Maar wanneer net iets meer zorg nodig is, vallen veel ouderen al snel in een gat. Er zijn namelijk fiks te weinig zorgappartementen in Nederland. Ook in Overijssel loopt het tekort snel op.

Een zorgappartement is een levensloopbestendig appartement, geschikt voor het ontvangen van zorg wanneer dit nodig is. Vaak gevestigd bij een zorgcomplex of in de directe nabijheid van een zorgaanbieder. Zo kan naar behoefte tot aan 24 uur per dag zorg geleverd worden. Uit het nieuwe CBRE HealthCare rapport blijkt dat er in de vrije sector een tekort is van zeker 32.000 appartementen. Dit is dan ook een rem op de doorstroom in de woningmarkt. Door vergrijzing neemt de vraag naar zorgappartementen naar verwachting sterk toe de komende jaren. Zo verwachten de onderzoekers een tekort van 52.000 zorgappartementen in 2040 als we niet bij gaan bouwen.

Verschil per regio
De mate van tekorten verschilt natuurlijk van regio tot regio. In Overijssel is het tekort ergens tussen de 1.500 en 2.000 appartementen. Ter vergelijking, in Groningen zitten regio's op een tekort van 500 appartementen en in de randstad loopt dit juist fors op.

Woonwensen
De Twentse gemeenten spelen al wel in op deze verwachte trends door onder meer de woonwensen voor de toekomst in kaart te brengen. Immers, de vijftiger die nu in een koopwoning zit, wil wellicht over 20 jaar naar een zorgappartement wanneer het slechter gaat met de gezondheid. Maar omdat bijbouwen niet eenvoudig is en sterk afhankelijk van regionale afspraken, is dit niet zo eenvoudig. Daarnaast moeten ook projectontwikkelaars echt brood zien in dit marktsegment. Investeerders zijn volgens het onderzoek al wel enthousiast over de kansen voor zorgvastgoed. Zo werd in de eerste helft van dit jaar ruim 345 miljoen euro geïnvesteerd in zorgvastgoed. In 2017 waren de investeringen in totaal 631 miljoen euro.

Zelfstandig wonen
De Twentse gemeenten zetten ook in op het zo lang mogelijk zelfstandig houden van bewoners zónder de noodzaak voor zorg. Er zijn daarom ook al diverse regelingen voor het levensloopbestendig maken van de eigen woning. Met relatief kleine aanpassingen zijn bewoners vaak goed zelfredzaam, ook op hogere leeftijd.